In prezent, Codul Rutier prevede amenzi pentru injuraturi si semne obscene. Seful Politiei vrea sa schimbe legea pentru ca si „depasirile repetate, franarea brusca cu intentie” sa fie pedepsit, informeaza cotidianul Gandul.

„Uitati-va ce se intampla: se bat, se arunca pe capota”, spune comisarul-sef Lucian Dinita, intr-un inter­viu pentru Gandul. Seful Politiei Ru­tiere sustine ca institutia pe care o conduce le-a facut deja parlamentarilor o lista de comportamente „agresive” in trafic. Cateva dintre exemple: „depasirile repetate, in zigzag ori franarea brusca, slalomul printre masini” ar urma, daca parlamentarii sustin initiativa Politiei, sa fie pedepsite de noul Cod Rutier.

Deocamdata, politistii au doua pro­bleme: una teoretica – sa gaseasca de­finitie pentru „agresivitate”, deoarece, dupa cum spune chiar seful Politiei, „nicio tara din lume nu are o astfel de pre­vedere”; cea de-a doua, practica – cum va fi dovedita agresivitatea la volan. In plus, in noul Cod Rutier, politistii de la Ru­tiera vor ca cei care se bat in trafic, pe langa sanctiunile de ordin penal, sa ramana si fara carnet de conducere.

Ce spune legea acum

In acest moment, agresivitatea in trafic e sanctionata in cazul „proferarii de injurii sau folosirea de gesturi obscene”. Potrivit prevederilor in vigoare, „savarsirea de gesturi obscene, injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participantilor la trafic” se pedepsesc 21 pana la 100 puncte amenda, adica intre 12 milioane si 60 milioane lei vechi. Orice alte agresiuni, chiar daca sunt comise in trafic, cad sub incidenta legilor civile sau penale, pentru ca pur si simplu ele nu sunt prevazute in Codul Rutier.

„Dar agresivitate in trafic inseamna si depasiri repetate, in zigzag ori franarea brusca, intentionat, explica Dinita. Noi, cei de la Politia Rutiera, am semnalat parlamentarilor mai multe tipuri de comportament agresiv, precum depasirile succesive, slalomul printre masini, franari bruste, batai”, a spus seful Politiei Rutiere.

Pedeapsa: sanctiune penala + 1 an fara carnet „bonus”

Daca initiativa politistilor se va materializa, pedeapsa va fi aplicata pentru infractiunea comisa cu violenta in trafic, iar ridicarea permisului ar urma sa fie o pedeapsa complementara aplicata de Politia Rutiera. Dosarul penal se va intocmi la sesizarea victimei, Parchetul urmand sa solutioneze cauza. Daca e fapta penala, iar instanta se pronunta in acest sens, repectivul sofer va putea ramane fara permis de la sase luni la un an. „Un astfel de sofer este un pericol pentru siguranta cetatenilor, in special pentru alti participanti la trafic”, cred politistii. In cazul in care actele de agresivitate sunt constatate de politisti, sanctiunile vor fi aplicate direct de agentii de cir-culatie.

Se cauta definitie pentru „agresivitate”

Romania ar putea fi prima tara din lume care introduce astfel de sanctiuni. „Nu exista legislatie la nivelul Uniunii Europene sau ONU. Nicio tara din lume nu are o astfel de prevedere, dar Romania are mare nevoie, pentru a se reintroduce ordinea in trafic. Inca nu e definita agresivitatea in trafic pentru ca trebuie sa ne ferim de abuzuri. Ideea este de a sanctiona orice forma de violenta in trafic”, mai spune seful Politiei Rutiere.

Legea ar putea aparea chiar luna viitoare

Ordonanta 69 din 2008 de modi-ficare a Legii Circulatiei se afla in procedura parlamentara din septembrie 2008 si termenul-limita de adoptare expira in luna mai.

„Anul trecut au fost cinci astfel de agresiuni sesizate, in legatura cu violente fizice in trafic. Anul asta, deja au fost trei. Unii nu reclamau pana acum, dar dupa noile prevederi, multi vor reclama la politie diverse incidente. Oamenii se vor simti mai protejati, dar e si preventiva o astfel de masura de sanctionare”, spun politistii.

Si politistii sunt victime ale soferilor nervosi

La Iasi, un tanar de 25 de ani a fost cercetat pentru ultraj, dupa ce l-a lovit pe un agent de circulatie cu capul in gura. In timp ce soferul, care era baut, era condus la masina de politie pentru a fi testat, pasagerul aflat pe locul din fata a coborat din autoturism si l-a lovit cu capul in fata pe agentul care efectua testarea.

Politistul nu era la prima experienta de acest gen. Anul trecut, alte doua persoane pe care le oprise in trafic l-au agresat. In aprilie 2009, agentul a fost agresat de un lider al lumii interlope locale, pe care il oprise in zona Palatului de Justitie pentru ca blocase parcarea. In vara, agentul a fost batut de familia unui motociclist de 17 ani, care circula fara permis. In toamna, politistul a fost la un pas de a fi calcat cu masina de un sofer beat si fara permis, care circula cu viteza.