Politia locala va avea atributii si in ceea ce priveste circulatia publica

Politia locala va integra compartimentele din aparatul de specialitate al primarului cu atributii in inspectia in constructii, apararea proprietatii publice, combaterea infractiunilor, comertul si evidenta persoanelor, urmand insa sa aiba competente si in ceea ce priveste circulatia publica. “Vor exista doua politii, cea locala si cea nationala. Actuala Politie Comunitara va disparea si va fi integrata in Politia locala”, a declarat, duminica, ministrul Internelor, Dan Nica, la finalul sedintei de guvern in care a fost aprobat proiectul de lege privind infiintarea politiei locale. Noua structura va sprijini serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor in activitatea pe teren si va putea include, prin detasare, politisti din unitatile teritoriale ale Politiei Romane. “La ora actuala este o confuzie mare intre diversele structuri politienesti, indiferent ca sunt din politia nationala sau lucreaza prin alte zone, ceea ce face ca si omul, in momentul in care apeleaza la un politist, sa nu stie exact cu cine sta de vorba. Politia locala va avea o uniforma diferita de politia nationala, tocmai pentru ca sa poata sa fie identificati si sa poata mai usor sa se prezinte in fata oamenilor, sa stie fiecare cand vine in control ca are dreptul, ca este politist local”, a spus Nica.
Politia locala va fi formata din functionari publici si personal contractual, iar atributiile din domeniul circulatiei publice si ordinii publice vor fi exercitate exclusiv de catre functionari publici. Intrebat daca, din 2010, serviciile de ordine publica vor fi in subordinea primarului, iar politia locala va dirija circulatia in Bucuresti, ministrul de resort a aratat ca acele elemente care tin de ordinea si siguranta publica transferate la politia locala vor fi in subordinea fiecarui primar. “Mai sunt componente de ordine si siguranta care sunt pastrate de catre politia nationala, ceea ce inseamna ca planul de aparare si de efectuare a ordinii si sigurantei publice se desfasoara sub coordonarea si controlul politiei nationale”, a spus Nica.
Politia locala va avea atributii legate si de circulatia autovehiculelor cu gabarit depasit, iar Politia nationala va avea competente in circulatia rutiera, dar referitoare cu precadere la drumurile nationale, autostrazi si cercetarea accidentelor. Unele dintre sectiile Brigazii de politie rutiera Bucuresti vor fi trecute la politia locala.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *