septembrie 28, 2023

Poliţiştii din gara Jibou, trimişi in judecată

0

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi pentru luare de mită şi complicitate la delapidare, cei cinci agenţi de poliţie riscă pană la 15 ani de inchisoare.
Parchetul de pe langă Tribunalul Sălaj a trimis luni in judecată 23 de inculpaţi, dintre care cinci agenţi de poliţie ai Postului Transporturi Fevoriare din gara Jibou, pentru comiterea infracţiunilor de luare şi dare de mită, respectiv complicitate la delapidare in formă continuată. Astăzi se implineşte exact un an de cand procurorii sălăjeni au descins in 11 locuinţe aparţinand inculpaţilor. Aceştia sunt acuzaţi că, in perioada februarie – mai 2010, au sustras 14.612 de litri de motorină din locomotivele care tranzitau gara Jibou, dintre care doar 1700 de litri au fost predaţi păgubitului, staţia de transport călători Jibou. „Referitor la cealaltă cantitate, aceasta a fost sustrasă, dată ca mită poliţiştilor sau insuşită de către mecanici”, a precizat Rodica Vaida Pece, unul dintre procurorii de caz. Potrivit prim-procurorului Stana Pompilia, dosarul cauzei are 20.000 de pagini, iar rechizitorul 800 de pagini. Pe langă cei 23 de inculpaţi trimişi in judecată, 143 de persoane au fost sancţionate cu amendă administrativă, cuantumul total al amenzilor fiind de 41.100 de lei. Cele 143 de persoane au fost sancţionate cu amendă administrativă pentru că au cumpărat motorină furată sau luată ca mită de către poliţişti.
Inchideau ochii pentru 5 litri de motorină
„In perioada februarie – mai 2010, aceşti poliţişti din cadrul TF Jibou, cand erau de serviciu, pretindeau şi primeau de la mecanicii de locomotivă cantităţi de motorină cuprinse intre 5 şi 10 litri pentru a nu constata sustragerile de motorină şi ulei săvarşite de către mecanicii de locomotivă. In unele situaţii, poliţiştii, aflaţi in afara orelor de serviciu, mergeau şi pretindeau motorină de la mecanici, aşa cum rezultă din probele de la dosar”, precizează procurorul Pece. Motorina era sustrasă din locomotive „cu ocazia curselor făcute, cantităţile fiind cuprinse intre 20 şi 200 de litri”. „Din această motorină, mecanicii dădeau o parte ca şi mită poliţiştilor, iar o parte o vindeau la preţuri inferioare celor practicate in staţiile Peco”, a conchis procurorul. La fel procedau şi poliţiştii, o parte din motorină şi-o insuşeau, iar restul o vindeau la preţuri mici.
Şeful de post – singurul „nepătat” cu motorină
Toţi cei 23 de inculpaţi trimişi in judecată de către Parchet erau angajaţi in gara Jibou şi munceau ca poliţişti TF, mecanici de locomotivă, impiegaţi sau agenţi de pază. Din cei şase poliţişti ai Postului TF din gară, cinci au fost implicaţi in furtul de motorină, singurul care nu era implicat in „afacere” este şeful de post. „Cand era de serviciu şeful de post, cei cinci evitau ca acesta să afle de preocupările lor. Din probele analizate, nici una nu-l incriminează pe şeful de post”, a precizat prim-procurorul Stana Pompilia. Poliţiştii acuzaţi de luare de mită şi complicitate la delapidare nu mai au avizul de poliţişti judiciari şi au fost mutaţi disciplinar in staţii TF din Baia Mare şi Dej. Primul termen al procesului este programat pentru data de 15 iunie 2011, potrivit site-ului Tribunalului Sălaj.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut