Poliţia supraveghează comerţul cu artificii

În perioada 23 noiembrie 2015 – 8 ianuarie 2016, Poliţia desfăşoară la nivelul judeţului Sălaj acţiunea “Foc de Artificii”, prin care se urmăreşte prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă.
Poliţiştii vor efectua controale la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, dar şi activităţi specifice structurilor de ordine publică în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale. Articolele pirotehnice trebuie să fie inscripţionate pe ambalaj, în limba română, cu denumirea, categoria din care fac parte, marcajul de conformitate CE, instrucţiuni de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care pot apărea la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea acestora.
Poliţia transmite că recomandă supravegherea copiilor, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare stop_coloana a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice. Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase. Din acest considerent, folosirea lor necesită control şi supraveghere, dar şi responsabilitate sporită în ceea ce ţine de respectarea condiţiilor esenţiale de securitate.
Şi în anii trecuţi poliţiştii sălăjeni au avut de furcă cu pirotehniştii de ocazie. În 2013, poliţiştii au prins în Zalău un tânăr de doar 16 ani care avea asupra sa 150 de cuti de petarde pe care vroia să le folosească de sărbători. Alţi trei tineri cu vîrsta între 14 şi 19 ani din Sărmăşag au fost depistaţi cu 514 cuti de petarde pe care urmau a le comercializa. Materialele explozibile ajung să fie distribuite de minori, iar marii dealeri rămân acoperiţi.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *