In cinci ani volumul de muncă al poliţiştilor de la ţară a crescut cu 50 la sută, iar rata infracţionalităţii s-a majorat cu 30 la sută.
In cadrul intalnirii de vineri, din sala Porolissum a Consiliului Judeţean, primarii comunelor din Sălaj au fost informaţi de prefectul Vegh şi inspectorul şef adjunct Leontin Puşcaş despre cadru gene-ral in care se va face reorganizarea poliţiei rurale pentru asigurarea siguranţei cetăţeanului in orice moment din zi şi din noapte. Edilii comunelor sălăjene au avut termen pană azi să trimită Prefecturii in scris păsurile şi propunerile pentru reorganizarea poliţiei rurale. Inspectorul şef adjunct a argumentat că reorganizarea poliţiei rurale este necesară, in contextul in care din 2005 pană in 2010 volumul de muncă al poliţiştilor de la ţară a crescut cu 50 la sută, iar rata infracţionalităţii s-a majorat cu 30 la sută.
Trei variante
S-a pornit de la trei variante de lucru ale reorganizării poliţiei rurale.Prima variantă menţinea situaţia actuală. A doua prevede infiinţarea de secţii de poliţie in mediul rural care să preia activitatea biroului de poliţie rurală de la nivelul poliţiei orăşeneşti si să coordoneze activitatea mai multor posturi de poliţie comunală. A treia variantă prevede crearea unei singure secţii de poliţie rurală in aria teritorială a fiecărui parchet din judeţ. Astfel, ar fi create trei secţii de poliţie rurală, arondate parchetelor din Zalău, Şimeu Silvaniei şi Jibou. In urma analizării celor trei variante de lucru, s-a ajuns la concluzia că a doua dintre ele este cea mai viabilă.
Opt secţii in Sălaj
Varianta de reorganizare preferată prevede crearea a opt secţii de poliţie rurală in Crasna, Nuşfalău, Sărmăşag, Zalău, Sanmihaiu Almaşului, Jibou, Ileanda şi Hida, fiecare dintre ele avand in subordine intre patru şi 10 posturi de poliţie cu cate un poliţist. Noile secţii de poliţie se vor asigura de siguranţa cetăţeanului pentru o populaţie cuprinsă intre 10.000 de locuitori pentru secţia din Hida şi 24.000 de locuitori pentru secţia din Crasna. Aceste secţii vor avea intre 12 şi 23 de poliţişti care vor dispune de patru pană la nouă maşini. Această măsură prevede patrularea echipajelor de poliţie in trei schimburi pe raze localităţilor arondate la secţia de poliţie rurală din care fac parte.
Obiecţiile primarilor
Primarii prezenţi la intalnire au găsit cateva probleme care ar putea apărea odată cu reorganizarea. Primarul din Coşei a considerat că sondajul din care reiese că 55 la sută din poliţiştii din mediul rural sunt de acord cu reorganizarea nu este suficient şi că ar fi fost necesară şi o sondare a populaţiei de la sate. Edilul comunei Hida este de părere că arondarea comunelor la parchete nu este eficientă. In timp ce unele localităţi sunt la distanţe de 20 de kilometri de secţia de poliţie rurală din care vor face parte, secţiile din Hida şi Sanmihaiu Almaşului sunt la patru kilometri depărtare una de alta. Prefectul susţine insă că acestă măsură va fi una benefică fiindcă va fi asigurată ordinea publică 24 de ore din 24. Singurii primari care n-au avut nimic de obiectat sunt cei ai comunelor in care postul de poliţie are un singur om al legii, care va rămane in continuare in localitate şi după reorganizare.
Deşi se preconizează că această măsură va intra in vigoare in următoarele două luni, data exactă se va şti cu siguranţă zilele acestea.