Poligonul si traseul de noapte ar putea fi reintroduse printre probele examenului pentru obtinerea permisului de conducere, potrivit unui proiect al Directiei Regim Permise si al Autoritatii Romane Rutiere, sprijinit de Directia Politiei Rutiere.
Directorul adjunct al Directiei Politiei Rutiere (DPR), comisar sef Theodor Bosman, este de parere ca sistemul de examinare pentru obtinerea permisului de conducere ar trebui refacut.
El a declarat, intr-o conferinta de presa, ca DPR este in favoarea modificarii acestui cadru, avand discutii cu reprezentantii Directiei Regim Permise si Inmatriculari si ai Autoritatii Romane Rutiere, care au initiat un proiect.
“‘Vrem ca in acest an sa reintroducem poligonul, proba de condus pe timp de noapte, precum si cursul de rutiera preventiva”, a mentionat Bosman.
Intrebat de numarul accidentelor aflat in crestere, in ciuda proiectelor si campaniilor initiate pentru reducerea acestora, Bosman a precizat ca in Romania exista probleme cu infrastructura si cu educatia si ca ar trebui ca acestea sa se dezvolte ca sa se ajunga la reducerea numarului de accidente rutiere.
El a spus ca anul trecut au fost depistate cu 30 la suta mai multe infractiuni pe line de circulatie, au fost aplicate cu 11 la suta mai multe amenzi, iar numarul permiselor retinute a fost cu 20 la suta mai mare. “Cu toate acestea, accidentele si consecintele s-au marit, inseamna ca problema este in alta parte”, a subliniat Bosman.
Directorul adjunct al DPR a facut aceste declaratii dupa lansarea in Romania a Proiectului European “Lifesaver”, care vizeaza unul din obiectivele propuse la nivelul Uniunii Europene, reducerea cu 50 la suta a mortalitatii rutiere pana in 2010.
Proiectul, aprobat de Comisia Europeana, are ca scop sprijinirea Poloniei, Portugaliei, Romaniei, Sloveniei, Spaniei si a Ungariei pentru cresterea eficientei activitatilor de preventie rutiera, prin preluarea bunelor practici si asistenta in aplicarea acestora din partea statelor membre TISPOL, recunoscute pentru realizarile in domeniu.
Prioritatile proiectului europen, realizat in comun de politiile rutiere din 26 de state, le constituie siguranta tinerilor soferi si a motociclistilor, combaterea vitezei, a conducerii sub influenta bauturilor alcoolice si a drogurilor, alaturi de derularea unor activitati de prevenire privind portul centurii de siguranta.
Scopul TISPOL, organizatie infiintata de fortele de politie rutiera din Europa, este reducerea consturilor societatii, cauzate de cei aproximativ de 45.000 de morti si 3,5 milioane de raniti inregistrati anual pe drumurile Uniunii Europene.
Romania a inregistrat in ultimii doi ani o crestere a numarului si a consecintelor evenimentelor rutiere grave, in 2008 fiind inregistrate peste 10.000 de accidente grave, soldate cu aproape 3.000 de morti si peste 9.000 de raniti.
Potrivit Politiei Romane, cresterea numarului de autovehicule, care anul trecut a ajuns la peste cinci milioane, in conditiile unei infrastructuri rutiere ramase in limite sensibil apropiate cu cea de la nivelul anilor ’90, numarul redus de kilometri de autostrazi si sutele de localitati ”liniare” care sporesc riscul rutier pe traseele drumurilor nationale europene, au dus la ambuteiaje frecvente si la ingreunarea circulatiei.
Astfel, pe principal artera de circulatie din Romania DN1 (E60), media anuala a valorilor de trafic s-a marit cu 10,2 la suta, atingand la sfarsitul anului 2008 peste 12,5 de milioane de masini.