Poiana Cehului are biserica

O bisericuta de lemn, ca un giuvaer, s-a ridicat pe str. Poiana din Cehu Silvaniei. Zona se afla la o distanta apreciabila de oras si numara 25 de case, in care isi duc zilele 60 de persoane. Cei din “Poiana” si-au dorit demult sa aiba o bisericuta a lor, sa nu fie nevoiti sa mearga kilometri intregi pana in centru. Acum visul lor a prins viata. Si asta cu ajutorul unor fii ai satului, intre care familia lui Stefan Poenaru (stabilit la Fetesti), din daniile tuturor credinciosilor din acest cartier, prin sustinerea primarului Varga Andrei si a viceprimarului Emil Bulgarean, a mesterilor si artistilor, maistrilor din atelierul liceului “Gheorghe Pop de Basesti”.
Luni, in cea de-a doua zi a Rusaliilor, lacasul de lemn a fost tarnosit de catre arhiereul ortodox al salajenilor, PS Petroniu Florea, alaturi de protopopul de Zalau, parintele Stefan Lucaciu, preotul paroh, Radu Barbor, (hirotesit cu acest prilej la rangul de iconom stavrofor), un sobor de preoti, diaconi, monahi (intre care si staretul Manastirii Neamtului, arhimandritul Benedict). Au fost partasi la acest moment de sarbatoare cateva sute de credinciosi, veniti si din Cehu, dar si din Salatig, Mineu, Nadis, Motis, Giurtelecul Hododului, Baia Mare, Cluj, Zalau. Vorbitorii au facut o incursiune in istoria locului si a vietii spirituale a acestor meleaguri aflate la interferenta Tarii Silvaniei, Maramuresului si Satmarului, s-au referit la semnificatia sarbatorii Sfintei Treimi si nu in cele din urma i-au mentionat, felicitat si le-au multumit tuturor celor care au ostenit, s-au jertfit si au daruit pentru ridicarea lacasului.
Piatra de temelie a bisericii de la Poiana, ce poarta hramul Sfintei Treimi, a fost pusa in anul 2006. Au fost necesari 205.000 lei pentru constructie, pictura, iconostas, dotare cu mobilier, clopote, sonorizare, amenajarea caii de acces si inzestrarea cu cele necesare. Asa cum este acum, o bisericuta noua, in stil vechi, ar putea fi inclusa in circuitele de vizitare a bisericilor din judet. Prim-edilul Cehului crede ca acest lucru va fi posibil, iar dupa postarea pe site-ul primariei, lacasul de la Poiana va fi unul emblematic pentru urbea de sub Codru.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *