Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, luni, ca au fost primite oferte pentru programul „Prima Casa” de la 20 de banci, precizand ca acestea au adus oferte sub cea impusa de stat iar costurile totale vor fi cu 42-49% mai scazute decat creditele ipotecare.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, luni, ca au fost primite oferte pentru programul „Prima Casa” de la 20 de banci, precizand ca acestea au adus oferte sub cea impusa de stat iar costurile totale vor fi cu 42-49% mai scazute decat creditele ipotecare.
Pogea a spus ca Ministerul Finantelor Publice a primit, joi, la incheierea perioadei limita, oferte de la 20 de banci care urmeaza sa participe la programul Prima Casa, valoarea totala a ofertelor fiind de circa 1 miliard 460 de milioane lei. El a nominalizat bancile: BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Banc Post, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Leumi Bank, ATE Bank, Intesa, Credit Europe, Unicredit, OPT Bank, ING, Garanti Bank, Emporiki. Gheorghe Pogea a spus ca, dupa analiza ofertelor, MFP impreuna cu Fondul National de Garantare al IMM-urilor vor comunica si vor face public in mod oficial, pe site, toate aceste banci. „As putea spune ca multe dintre banci au oferit sub oferta noastra, deci oferta lor este mult imbunatatita, ca atare aceasta competitie care se va stabili nu va fi decat in interesul cetateanului”, a mai spus Pogea. El a mentionat ca, prin acest program, cu un avans de 3.000 de euro, un roman isi poate cumpara o casa.
In plus, a spus Pogea, spre deosebire de creditele ipotecare actuale, dobanzile, sau costurile totale aferente programului „Prima Casa” sunt mai scazute cu 42 pana la 49% fata de situatia actuala, ceea ce inseamna zeci de mii de euro care pot fi economisiti. Pogea a mai spus ca, intrucat a fost vorba de suprascriere, statul roman a stabilit un plafon de garantii de 1 miliard iar bancile au suprascris. „Practic, in urma analizei ofertelor primite de la banci, plafonul acceptat a fost stabilit pro-rata”, a mai explicat Pogea, dand si cateva exemple. Astfel, potrivit ministrului, „BCR are un plafon acceptat de 308 milioane de euro, BRD, de 171 de milioane, Alpha Bank, de 68,5 milioane, Banca Romaneasca, de 68,45 milioane, CEC, de 64,68 milioane, Volksbank, de 51,33 milioane”.
Pogea a mentionat ca toate aceste cifre care reprezinta plafonul acceptat de banci vor fi prezentate pe site-ul Ministerului. Ministrul a tinut sa arata ca „toate costurile pentru acest credit, asa cum a fost stabilit prin normele metodologice ale Executivului, au fost indeplinite de toate bancile care s-au inscris in program”.
Pogea a spus ca in continuare, pana pe data de 2 iulie, se va semna un ordin comun intre Ministerul Finantelor Publice si Ministrul pentru IMM-uri, in care se va stabili exact conventia de implementare a programului, iar dupa semnarea acestui ordin, bancile urmeaza sa semneze, individual, cu Fondul National de Garantare pentru IMM-uri, aceasta conventie de garantare, pana la jumatatea lunii iulie, „Prima casa” urmand a fi operationala. „Parerea mea este ca in prima parte, practic pana pe 15 iulie cel tarziu, daca e sa discutam de toate bancile, el va intra in efectivitate si oamenii vor putea sa ia credite”, a spus Pogea, despre perioada pana la implementarea programului. El a mai spus ca in functie de modul in care bancile vor semna conventiile de garantare, acestea vor incepe sa puna in practica programul.