Dupa amanari si unele neintelegeri cu constructorul, podul de peste Rona va fi gata pana la mijlocul lunii septembrie. Podul va face mai facila legatura locuitorilor din Rona cu Jiboul, ei fiind obligati,pana acum, sa ocoleasca 5 kilometri cu autoturismul pentru a ajunge in oras sau la drumurile principale din zona.
„Lucrarile la podul care va face legatura intre Jibou si satul Rona sunt aproape de finalizare”, ne-a declarat primarul Eugen Balanean. Potrivit declaratiilor sale, pana in 15 septembrie podul ar trebui sa fie dat in folosinta.
Noul pod va avea o lungime de aproximativ 80 de metri si o latime de 5,5 metri, iar circulatia masinilor se va desfasura pe un singur sens.
Desi podul ar fi trebuit sa fie functional inca din luna noiembrie a anului trecut, au aparut mai multe amanari cauzate de vremea nefavorabila (inundatiile din vara lui 2008) dar si de anumite neintelegeri aparute intre executantul lucrarilor si administratia publica locala.
„In aceste zile constructorul se ocupa de demontarea vechii punti (folosita doar pentru pietoni n.r.) si urmeaza sa fie amenajate tronsoanele pe noul pod, precum si rampele de acces”, a adaugat Balanean.
Intrucat nu existau fon-durile necesare in bugetul local, primaria a accesat finantare prin Ordonanta 7 din 2006, Guvernul Romaniei acordand 2,4 milioane de lei. Intre timp s-a schimbat „modificarea” si suma a fost suplimentata cu inca 200.000, banii alocati in plus acoperind costurile necesare pentru realizarea caii de acces rutier dinspre Jibou.
Constructia noului pod este extrem de necesara, deoarece, in momentul de fata, cei care doresc sa ajunga in Rona cu autoturismul sunt nevoiti sa ocoleasca 5 kilometri prin Turbuta si sa treaca Somesul cu bacul, principalii beneficiari ai investitiei fiind cei peste 400 de locuitori din Rona.