Lucrari pe „ultima suta de metri”
„Lucrarile la podul care va face legatura intre Jibou si satul Rona sunt realizate in proportie de 90%”, ne-a declarat primarul Eugen Balanean. Noul pod va avea o lungime de aproximativ 80 de metri si o latime de 5,5 metri, iar circulatia masinilor se va desfasura pe un singur sens. Desi podul ar fi trebuit sa fie functional inca din luna noiembrie a anului trecut, au aparut mai multe amanari cauzate de vremea nefavorabila (inundatiile din vara lui 2008) dar si de anumite neintelegeri aparute intre executantul lucrarilor si administratia publica locala.
Mai multi bani de la Guvern
Intreaga investitie necesita, conform proiectului initial, fonduri in valoare de 2,4 milioane lei, dupa cum ne-a informat Oana Gheorghe, purtatorul de cuvant al Primariei, dar intre timp s-a schimbat „modificarea” si suma a fost suplimentata cu inca 200.000. „Banii alocati in plus reprezinta costurile necesare realizarii caii de acces rutier dinspre Jibou”, a spus Oana Gheorghe.
Intrucat nu existau fondurile necesare in bugetul local, primaria a accesat finantare prin Ordonanta 7 din 2006, Guvernul Romaniei acordand 2,4 milioane de lei. Pana in momentul de fata, executantul lucrarilor – SC 2 Invest SRL, din Cluj Napoca – a primit 1,3 milioane si urmeaza ca in aceste zile, primaria sa mai vireze firmei clujene inca 600.000 de lei, diferenta urmand a fi platita dupa ce podul va fi dat in folosinta.
„In perioada urmatoare constructorul mai trebuie sa efectueze lucrarile de suprastructura, adica sa monteze tablierul pe care vor circula pietonii si masinile. Termenul definitivarii lucrarilor este inca destul de incert, dar speram ca pana la sfarsitul anului sa avem pod peste Somes”, a mai adaugat Oana Gheorghe.
Podul este foarte necesar deoarece, in momentul de fata, cei care doresc sa ajunga in Rona cu autoturismul sunt nevoiti sa ocoleasca 5 kilometri prin Turbuta si sa treaca Somesul cu bacul. De noul pod vor beneficia, in primul rand, cei peste 400 de locuitori din Rona.