PNRR: 13 milioane de euro pentru dotarea Gărzii de Mediu. Echipamentele, achiziționate până în 2024

PNRR: 13 milioane de euro pentru dotarea Gărzii de Mediu. Echipamentele, achiziționate până în 2024

Tanczoș Barna, Ministrul Mediului, alături de Aurelian Păduraru, Comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, au semnat zilele trecute contractul de finanțare pentru proiectul „Echipamente de monitorizare și control pentru Garda Națională de Mediu”, finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Până la finalul anului 2024, Comisariatele Județene ale Gărzii de Mediu vor fi dotate cu o serie de aparaturi performante pentru eficientizarea controalelor, inclusiv drone, sisteme de scanare a camioanelor și vehicule utilitare care să vină în sprijinul comisarilor de mediu. Investiția ajunge la 13 milioane de euro, fără TVA, iar angajamentul este ca până la finalul anului 2025 să fie îndeplinite primele 400 de misiuni de monitorizare și control cu noile echipamente, după cum informează oficialii de la București.

”Proiectul, cu o valoare totală de 13 milioane de euro (fără TVA), are în vedere dotarea cu noi echipamente, până la finele anului 2024, a celor 43 de Comisariate județene ale Gărzii de Mediu. Aceste echipamente vor fi folosite pentru activități de monitorizare și control al gestionării deșeurilor pentru a se asigura creșterea gradului de trasabilitate a deșeurilor, o vizibilitate sporită în traseul real al transporturilor de deșeuri și, implicit, reducerea cantităților de deșeuri transportate ilegal”, a declarat ministrul Mediului, la momentul semnătii contractului.

credit foto: Ministerul Mediului, apelor și pădurilor

Beneficiarul proiectului, Comisariatul General al Gărzii de Mediu, este de părere că aceste echipamente vor eficientiza controalele comisarilor din toată țara.

”Bifăm un moment important în ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență pe componenta de mediu. Semnarea acestui contract reprezintă un pas înainte pe care îl facem către modernizarea și eficientizarea activității Gărzii Naționale de Mediu. Achizițiile care vor fi realizate prin acest contract vor contribui la creșterea eficienței și calității controalelor. Semnarea contractului de astăzi împreună cu Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, este și o dovadă de voinţă că atunci când se doreşte ceva cu adevărat, se poate realiza. Putem avea controale mai eficiente dacă există o dotare corespunzătoare a echipelor Gărzii de Mediu”, a subliniat Aurelian Păduraru.

Prin acest proiect finanțat cu bani europeni se vor achiziționa un sistem integrat TIC care va deservi cele 43 de comisariate; 8 sisteme de scanare a camioanelor; 271 de camere video de bord; 16 vehicule aeriene fără pilot; 8 vehicule utilitare echipate cu comunicații radio pentru transportul echipamentelor de monitorizare și 709 camere video purtate pe corp.

Comisarii Gărzii de Mediu se vor bucura de noile ”ajutoare” până în 2024.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *