decembrie 7, 2022

PNL vs PSD – despre impactul bugetar al pensiilor speciale pentru alesii din Salaj

Purtatorul de cuvAnt al PNL Salaj si consilier judetean, Paul Maghiu, a facut o analiza a impactului pensiilor speciale pentru alesii locali, proiect adoptat recent prin OUG de guvernul PSD Dancila. Liberalul s-a bazat In analiza facuta pe datele publicate de jurnalistii de la Adevarul.

rn

"Peste 15 milioane de lei (150 de miliarde In lei vechi) – aproximativ atât vor cheltui salajenii pentru pensiile speciale ale proprilor alesi locali. Bataia de joc a PSD ne va costa enorm – pe noi si copiii nostri. Bani din care am fi putut utila si mai bine spitalele sau am fi putut înfiinta noi statii SMURD, dota scoli cu laboratoare sau am putea reabilita monumente istorice, am putea construi piste de biciclete etc. si ca sa fie mai clar taboul – în 2018, Consiliul Judetean Salaj a alocat proiectelor de dezvoltare 9 milioane de lei (adica putin peste 50 la suta din banii care vor ajunge pentru pensii speciale) Exista zeci de alte destinatii care ar fi fost mult mai potrivite. Dar nu, banii astia vor merge (ca asa a vrut Dancila si a dat OUG) la fostii primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de Consilii Judetene. In batjocura bunului simt, sfidând orice logica, calcând în picioare principiul contributivitatii – îi doare fix în cot. Pentru a-si cimenta pozitia în partid si a-i fideliza pe edilii PSD-isti (ca urmeaza congresul si madam candideaza), pentru a mai salva ce se poate salva din viitorul politic al PSD (ca vin localele anul viitor), Dancila si sleahta ei de baroni rosii ne amaneteaza viitorul.
Precizez ca suma de mai sus e aproximativa. Pornind de la premisele expuse de ziaristii Adevarul – https://adevarul.ro/…/cat-costa-pensiile-special…/index.html si aplicând cifrele expuse de ei, grosso modo cam atât ar costa plata acestor pensii speciale în judetul Salaj. Astfel, Salajul are 126 de alesi locali (60 de UAT-uri cu primar si viceprimar, municipiu resedinta de judet cu primar si doi viceprimari, presedinte si doi vicepresedinti de Consiliu Judetean). În textul amintit anterior, se aproximeaza ca, din 1992 încoace, putem lua în medie cam trei garnituri de alesi/administratie locala/judeteana. Astfel, vorbim de aproximativ 370 de pensii speciale a caror medie (tot potrivit analizei facute de Adevarul) ar fi de 3500 de lei.
Eliminarea, prin mijloace democratice, a baronilor rosii de la putere în 2020 (sau chiar mai devreme !!!) reprezinta o chestiune imperativa de igiena politica si democratica. Orice zi în care reprezentantii PSD, care se dovedesc incompatabili cu principiile statului de drept, a bunei guvernari locale si nationale si a bunului simt civic, ramân în functii decizionale reprezinta un pericol pentru viitorul nostru, al tuturor.
P.S. – PNL a votat împotriva pensiilor speciale si s-a opus acestui Cod Administrativ adoptat prin OUG. Liderii nationali au anuntat deja ca vor cere Avocatului Poporului sa atace la CCR acest act discretionar si iresponsabil. Mai multe detalii aici – https://pnl.ro/ludovic-orban-oug-pe-codul-administrativ-o…/…", ne-a transmis purtatorul de cuvAnt al PNL Salaj, Paul Maghiu.

rn

Ce parere are presedintele Consilului Judetean Salaj, Tiberiu Marc despre indemnizatiile pentru alesii locali?

rn

"Consiliul Judetean va plati doar pentru presedinti si vicepresedinti. Consiliile Locale vor platii pentru primari si viceprimari. Ordonanta nu a aparut In Monitorul Oficial. Forma propusa de Uniunea Consiliilor Judetene prevede ca pentru presedinti si vicepresedinai obligatia de a platii aceste indemnizatii revine Consiliului Judetean, iar pentru primari si viceprimari revine fiecarei primarii. In acest moment aceste cheltuieli nu au fost prevazute In bugetele locale. Probabil dupa ce se vor depune cererile si se va evalua impactul asupra fiecarei primarii, ma gAndesc ca la nivel national se va evalua resursele si daca nu exista resurse va trebui asigurate. Toate structurile asociative, asociatia comunelor, oraselor, municipiilor, consiliilor judetene au fost de acord cu Codul Administrativ si cu aceasta prevedere. Pensiile primarilor si presedintilor au fost mici, comparativ cu alte structuri sau alte profesii, ridicol de mici. Un primar iese la pensie cu 1200-1500 lei, seful de post iese la pensie cu 5.000-10.000 lei, In conditiile In care si primarul are pe perioada mandatului aceleasi Ingradiri. Eu cred ca adoptarea acestui Cod Administrativ era nevoie. Sunt multe alte asptecte care s-au reglementat si care erau importante. Emotional poate ca aceasta indemnizatie trezeste cel mai mare interes, dar sunt lucruri foarte importante cuprinse In Codul Administrativ si merita discutat. Din cAte cunsocs eu exista un vicepresedinte care este pensionat, Csoka Tiberiu si un fost presedinte Cosma. Impactul pentru CJ Salaj ar fi mic."ne-a declarat presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *