PNL, primul partid inscris pe buletinele de vot pentru europarlamentare

PNL va fi primul partid inscris pe buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie, pe urmatoarele pozitii aflandu-se UDMR, PDL, PSD+PC, PNTCD, FC, PRM, candidatii independenti Elena Basescu si Pavel Abraham ocupand locurile opt, respectiv noua pe buletine.
Ordinea partidelor si a alinatelor politice si a candidatilor independenti pe buletinele de vot a fost stabilita, joi, prin tragere la sorti, realizata de presedintele BEC, Vasile Alixandri. Potrivit Legii 33 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, in prima etapa a tragerii la sorti au fost incluse doar formatiunile politice care au, in prezent, membri in Parlamentul European, respectiv PNL, PDL, Alianta Electorala PSD+PC si UDMR. In a doua etapa a tragerii la sorti au fost luate in calcul listele partidelor care nu au membri in Parlamentul European, respectiv Partidul National Taranesc Crestin Democrat, PRM si Forta Civica.
Candidatii independenti sunt trecuti la sfarsitul buletinului de vot, in ordinea inregistrarii candidaturilor. Presedintele BEC a extras plicurile avand in interior numele formatiunilor politice care au propus candidati pentru alegerile europarlamentare, dintr-un bol transparent din sticla. La prima runda de trageri la sorti, reprezentantul in BEC al Fortei Civice, Victor Burlacu, a protestat fata de modalitatea de extragere a plicurilor din bol. “Mi-e greu sa cred ca n-as putea sa identific, spre exemplu, PNL sau PDL”, a protestat el. “Atunci va rog sa o faceti!”, a replicat presedintele BEC.
Burlacu a sustinut, in continuare, ca ar fi trebuit facute mai multe biletele si, prin incercari succesive, sa fie stabilita ordinea pe buletinul de vot si nu sa se aleaga dintr-un numar atat de mic de plicuri. “Haideti sa efectuati dumneavoastra extragerea”, i-a cerut presedintele BEC lui Burlacu, propunerea sa fiind urmata insa de protestele celorlalti membri ai BEC, care au aratat ca, potrivit legii, tragerea la sorti trebuie facuta de presedintele Biroului.
Tragerea la sorti a avut loc dupa ce, miercuri, 29 aprilie, candidaturile pentru alegerea celor 33 de reprezentanti ai Romaniei in Parlamentul European au ramas definitive.
Potrivit legii privind alegerile europarlamentare, candidaturile definitive au fost aduse la cunostinta publica prin afisare la sediul Biroului Electoral Central, la sediiile birourilor electorale constituite, precum si prin intermediul Societatii Romane de Televiziune si al Societatii Romane de Radiodifuziune.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *