PNL şi-a făcut “decalog”, iar PSD “tribunal” ca să scoată candidaţi “curaţi” la alegerile de anul viitor

Chiar dacă până la ora actuală PSD Sălaj şi PNL Sălaj a anunţat puţini candidaţi care se vor regăsi pe listele electorale la alegerile locale din iunie 2016, cele două formaţiuni politice au anunţat în schimb stabilirea unor criterii de demnitate pentru viitorii candidaţi. Dacă liberalii au creat săptămâna trecută un “Decalog politic”, social-democraţii au ales să realizeze un “Tribunal PSD”.

PNL face selecţia după zece porunci
Liberalii au votat vineri cu o majoritate covârşitoare, la Consiliul Naţional PNL, criteriile de integritate care vor trebui să fie respectate de candidaţii la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare. A fost un singur vot “împotrivă” şi o abţinere. Cei peste 700 de participanţi la Consiliul Naţional al PNL – printre care s-au numărat şi co-preşedinţii PNL Sălaj, Lucian Bode şi Radu Căpîlnaşiu – au votat şi numirea lui Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, ca secretar general al partidului.
Criteriile de integritate adoptate la Consiliul Naţional al PNL vor trebui să fie respectate de candidaţii la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare şi vizează lustraţia, traseismul, nepotismul, contractele cu statul, falsul în declaraţii, incompatibilitatea sau conflictul de interese, atitudinile discriminatorii, datoriile la bugetul de stat, plagiatul şi problemele penale.
Astfel, potrivit “Decalogului” adoptat de liberali, nu vor putea candida la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare cei care intră sub incidenţa lustraţiei (să nu fi fost membru sau colaborator al fostei securităţi şi să nu fi fost dovedit ofiţer acoperit, să nu fi deţinut funcţii retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel), traseiştii (cei care şi-au schimbat apartenenţa politică astfel încât să fi candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni), persoanele care şi-au angajat în funcţii, în cadrul instituţiilor publice pe care le-a condus sau le conduce, soţul/soţia, rude sau afini de gradul I, persoanele care au avut afaceri cu instituţia pentru care candidează sau cu instituţii din subordinea acesteia, precum şi cele care au comis fals în declaraţia de avere sau interese, dovedit prin decizie judecătorească.Interdicţii sunt şi pentru liberalii care au datorii la bugetul local, mai vechi de un an, cei care au hotărâri judecătoreşti definitive pentru incompatibilitate şi conflict de interese, care au manifestat atitudini discriminatorii, prin declaraţii sau atitudini rasiste, şovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărîri definitive, precum şi cei care au obţinut titluri şi diplome prin plagiat, stabilit prin decizie definitivă a instanţei.
“Decalogul” PNL a fost amendat, pe parcursul dezbaterilor interne, astfel încât prevederile legate de candidatura celor care au probleme de corupţie sunt mai permisive faţă de primul draft al criteriilor. Astfel, dacă iniţial Comisia de formulare a criteriilor a interzis candidatura liberalilor urmăriţi penal pentru corupţie, ulterior s-a revenit asupra deciziei şi s-a stipulat interzicerea înscrierii în competiţia electorală a candidaţilor urmăriţi penal pentru dare de mită sau infracţiuni comise cu violenţă, scrie Mediafax.

PSD îşi duce penalii în faţa “tribunalului”
Liderii PSD din teritoriu au fost miercurea trecută la Bucureşti să negocieze în Comitetul Executiv al partidului un “Cod de etică şi conduită”. Liderii PSD au susţinut că o comisie de etică a partidului poate să sancţioneze un membru de partid care, pentru fapte de corupţie, se află într-una din următoarele situaţii: punerea în mişcare a acţiunii penale; începerea urmăririi penale; dispunerea arestării preventive; trimiterea în judecată; condamnarea în primă instanţă; pronunţarea unei hotărâri de condamnare definitivă cu executarea pedepsei privativă de libertate.
Liderii PSD au susţinut că sancţiunile pot să fie: retragerea sprijinului politic, suspendarea din funcţia politică, suspendarea din calitatea de membru de partid, stop_coloana excluderea din partid. Forma finală va fi parte din statutul PSD.
Pe masa liderilor social-democrati s-a aflat şi un calendar privind desemnarea candidaţilor în municipiile reşedinţă de judeţ, precum şi sondaje de opinie despre trendul partidului. Relaţia partidului cu UNPR a fost alt subiect pe agenda informală a Comitetului Executiv al PSD, scrie ştiripesurse.

Radu Căpîlnaşiu este în mare parte de acord cu “Decalogul”
şi spune din nou că nu mai candidează la Primăria Zalău
Co-preşedintele PNL Sălaj Radu Căpîlnaşiu a spus că este de acord cu “Decalogul” adoptat vineri la Bucureşti, dar spune că liberalii trebuie să aibă în vedere şi în ce mod un candidat este trimis în judecată.
“Sunt de acord cu Decalogul adoptat vineri la Bucureşti în mare parte. Au fost însă dezbateri interne privind tema candidaţilor penali, dacă se va lua în calcul doar sentinţa definitivă. Asta pentru că prima bătălie este în interiorul partidului, iar dacă un coleg face un demers în instanţă şi îl acuză pe un alt coleg de fapte penale nu se poate vorbi de retragerea sprijinului politic până când acuzele nu vor fi confirmate de instanţă”, a spus Radu Căpîlnaşiu.
Primarul Zalăului a vorbit şi despre procesul său cu Agenţia Naţională de Integritate, dar şi despre candidatura sa. “Eu am un proces pe rol cu ANI. Dosarul este la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cel mai probabil voi avea termen la începutul anului 2016. Nu voi mai candida la Primărie, asta e clar”, a spus Radu Căpîlnaşiu.

Gheorghe Pop spune că sunt criterii optime pentru recrutarea candidaţilor
Senatorul PSD, Gheorghe Pop, preşedinte al organizaţiei PSD Zalău, ne-a spus că este un cod intern care a fost revizuit săptămâna trecută la Bucureşti, fiind acum mult mai “dur” cu cei care vor să candideze din partea PSD la o primărie sau un consiliu.
“S-au adus modificări la codul intern al partidului de etică în sensul în care un social-democrat care are probleme grave în instanţă nu va mai putea candida de pe listele PSD. Eu sunt de acord cu aceste amendamente aduse codului de etică”, a spus Gheorghe Pop.
 
Deocamdată, PNL Sălaj “se mândreşte” cu consilierul judeţean Marius Şandru, acuzat de evaziune fiscală, iar PSD îl are “de gât” pe ex-primarului din jibou Eugen Bălănean, condamnat cu suspendare
Liberalul sălăjean care are cele mai multe probleme cu justiţia este consilierul judeţean Marius Şandru. Acesta are trei dosare penale pe rolul instanţei, fiind acuzat în toate cele trei dosare de evaziune fiscală. Şandru a candidat în 2012 pe listele PP-DD la un loc în Consiliul Judeţean Sălaj, pe care l-a şi câştigat. A migrat însă în PNL pentru că liberalii erau anul trecut pe “val”, când toată suflarea judeţului s-a mobilizat pentru a-l vota pe Iohannis. Şandru a trecut în PNL, crezând că va mai prinde un fotoliu de consilier, însă planurile i-au fost dejucate. Radu Căpîlnaşiu, co-preşedinte PNL Sălaj, spune că “Şandru are dosare penale, astfel că nu va mai putea candida la algerile de anul viitor”.
Social-democratul care este primul în topul “penalilor” este Eugen Bălănean, ex-preşedinte PSD Jibou şi fost primar al oraşului de pe Someş. Eugen Bălănean a fost şi arestat preventiv şi în arest la domiciliu pentru săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu asimilat faptelor de corupţie, o infracţiune de conflict de interese şi o infracţiune de purtare abuzivă. El are şi o condamnare cu un an de închisoare cu suspendare.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *