septembrie 28, 2023

Prin legea bugetului de stat pe anul 2009, au fost stabilite noi cote de contributii la asigurarile sociale, valoarea punctului de pensie, cuantumul ajutorului pentru deces si altele. Potrivit lui Filonas Chis, directorul Casei Judetene de Pensii Salaj, in acest an, pensiile vor fi majorate de doua ori. Astfel, de la 1 aprilie, valoarea punctului de pensie va creste la 718,4 lei, iar din octombrie va fi de 732,8 lei. Daca se majoreaza pensiile, atunci vom contribui si noi, salariatii, mai mult la bugetul asigurarilor sociale. In ceea ce priveste contributia individuala de asigurari sociale pentru pensie, aceasta a fost majorata cu un punct procentual, adica de la 9,5 la 10,5%, cota ce se aplica incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2009. In aceasta este inclusa si cota de 2% aferenta fondurilor de pensii administrate privat. Pentru conditiile normale de munca, angajatorii vor plati 31,3%, pentru conditii deosebite 36,3%, iar pentru conditii speciale de munca 41,3%., baza lunara de calcul fiind veniturile brute realizate de asigurati.
Ajutorul de deces a fost majorat, de la 1.500 lei la 1.702 lei in cazul decesului asiguratului sau pensionarului. Iar in cazul decesului unui membru de familie al acestuia, ajutorul este de 851 lei. Cuantumul fix al indemnizatiei pentru insotitor, in cazul pensionarilor incadrati in gradul I de invaliditate, a fost stabilit la 558 de lei, suma ce se indexeaza odata cu inflatia.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut