Sfârșitul banilor cash ar putea fi mai apropiat decât credem .După ce au fost utilizați mii de ani, banii sub forma monedelor și hârtiilor de valoare au ajuns să fie percepuți ca fiind sursă de infecții, perisabili, greu de utilizat și costisitori. Într-un cuvânt, depășiți în fața modernelor carduri din plastic și ale tranzacțiilor electronice.

La nivel global, în ultimul an s-a produs o migrare accelerată de la banii numerar în bani digitali pe card sau în aplicații de mobil precum Revolut. Trendul va continua în următorii ani. Tot mai mulți experți preconizează sfârșitul banilor cash. Dacă trendul se menține până în 2024, aproximativ 1.100 de miliarde de tranzacții digitale se vor efectua anual, conform unui studiu publicat de Bussiness Insider Intelligence. Ca un detaliu, numele studiului citat este „Moartea numerarului”.

Dacă nu era evident deja, tranziția de la numerar la tranzacțiile în format digital va afecta modul în care consumatorii, companiile, guvernele dar și infractorii lucrează cu bani. Ca și referință, în 2019 în perioada premergătoare pandemiei, la nivel global s-au efectuat 672 de miliarde de tranzacții digitale. Se estimează că numărul lor va crește cu până la 64% până în anul 2024, ajungând la 1.107 miliarde de tranzacții.

În aceeași perioadă, numărul banilor care vor trece granițele statelor va exploda. Discutăm de 34.900 de miliarde de dolari comparativ cu 24,800 miliarde în 2019. Într-un final, plățile se vor realiza, marea lor majoritate, cu portofelele digitale sau cu cardurile tradiționale. În Europa, debitul direct va deveni mai popular. Acest proces înseamnă că majoritatea facturilor se vor achita în mod automat, fără nicio intervenție umană. Sumele necesare plăților vor fi luate direct din conturi, cum se întâmplă în cazul abonaților Netflix, de exemplu.

Tranziția de la numerar la virtual se va reflecta și într-o creștere a numărului de fraude cu carduri bancare. Conform Bussiness Insider, dacă pagubele financiare rezultate din astfel de situații neplăcute erau de 31 de miliarde de dolari în 2019, vor crește la 47 de miliarde în anul 2024.

Cu un pas înainte sunt țările nordice, în ceea ce privește acest trend. Aceste state sunt deja adeptele plăților exclusive cu cardul sau cu aplicațiile pe mobil și, în viitorul apropiat, va deveni aproape imposibil să plătești cu numerar orice produs sau serviciu în țări ca și Suedia, Danemarca sau Norvegia. În Suedia, de exemplu, se fac deja cu 58% mai multe plăți electronic decât cu numerar.

În final, plățile cu mobilul vor face legea și se vor reflecta în aproximativ 477 de miliarde de dolari tranzacționate în 2024, față de 166 de miliarde de dolari în anul 2019.