decembrie 3, 2022

Plata majorata a CAS si CASS, eliminata pentru salariatii part time

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, 4 decembrie 2019, proiectul de lege prin care angajatorii vor scapa de plata majorata a contributiilor la pensii (CAS) si sanatate (CASS) pentru salariatii care lucreaza in regim part-time. Proiectul va merge, pentru promulgare, la seful statului.
In prezent, pentru acesti salariati, care incaseaza venituri sub salariul minim brut, angajatorii achita cele doua contributii la nivelul salariului minim brut. Plata majorata a CAS si CASS pentru salariatii part time si cu plata in acord a fost introdusa incepand cu veniturile aferente lunii august a anului 2017. Aceasta a fost criticata de specialisti si de mediul de afaceri.
Concret, pentru un salariat care castiga lunar venituri sub nivelul salariului minim brut in vigoare, angajatorul trebuie sa-i plateasca CAS si CASS ca si cum acesta ar avea venituri egale cu nivelul salarial minim brut. Cu toate acestea, exista salariati pentru care nu se aplica regula platii majorate a contributiilor de pensii si sanatate. De exemplu, este vorba de cei care au mai multe contracte cu norma partiala (care insumate ating cel putin nivelul salariului minim brut) sau de elevi si studenti.
Achitarea CAS pentru salariati permite, la indeplinirea conditiilor legale, solicitarea pensiei pentru pentru limita de varsta, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate partiale, a pensiei de invaliditate sau a pensiei de urmas, precum si bilete de tratament balnear, bilete de odihna sau ajutor de deces. Achitarea CASS inseamna, pentru salariati, accesul la pachetul de baza de servicii medicale publice, prin care intelegem consultatii, spitalizare, tratamente, asistenta de urgenta, dispozitive medicale sau medicamente compensate; si asa mai departe.
Proiectul modifica Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care se va aplica de la 1 ianuarie 2020.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *