Planuri îndrăznețe: Guvernul vrea să adapteze oferta educațională la cerințele de pe piața muncii

Executivul își propune adaptarea ofertei educaționale și de formare cu cererea de pe piața muncii, prin platforma ReCONECT. Aceasta va interconecta bazele de date ale ministerelor Muncii, Educației și ale altor instituții publice.

Guvernul a adoptat o hotărâre prin care sunt stabilite autorităţile și instituţiile publice implicate în asigurarea funcționării Mecanismului Integrat de Anticipare, Monitorizare, Evaluare a Pieței Muncii  și Educației, responsabilitățile acestora, precum și datele administrative din sistemele, bazele de date sau registrele gestionate de acestea, care pot fi  accesate prin platforma ReCONECT.

Rolul acesteia este de a anticipa nevoia de competențe și crearea unui mecanism integrat de corelare a sistemului de educație cu cererea de pe piața forței de muncă din România și are următoarele componente: mecanismul de monitorizare a inserției absolvenților de învățământ profesional și tehnic și de învățământ superior, ce cuprinde monitorizarea inserției absolvenților de învățământ profesional și tehnic; a absolvenților de învățământ superior; a traseului profesional/inserției absolvenților programelor de formare profesionala continuă; mecanismul de anticipare a nevoilor de calificare pe termen scurt și mediu/lung; mecanismul de evaluare și monitorizare a politicilor publice privind măsurile active și politicile de formare profesională.

Instituțiile care vor asigura funcționarea Mecanismului sunt Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Educației, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii și Protecţiei Sociale, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, -Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional și Tehnic și Autoritatea Națională pentru Calificări.

“Platforma ReCONECT reprezintă o inițiativă strategică care abordează nevoile și schimbările continue din piața muncii din România, este complet inovatoare prin obiectiv, prin soluția informatică și rezultate, dar și prin construcția parteneriatului extins și prin abordarea coordonată a celor două domenii, educație și ocupare”, spune ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura – Oprescu.

Funcționarea Mecanismului va fi monitorizată de un comitet interinstituțional alcătuit din reprezentanți ai instituțiilor implicate, constituit prin decizie a primului-ministru.

Proiectul „ReCONECT – Adaptare la Schimbare – Mecanism Integrat de Anticipare, Monitorizare, Evaluare a Pieței Muncii și Educației”, în valoare 19.119.659 lei, adică aproximativ 4 milioane de euro, este implementat de ANOFM.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *