noiembrie 30, 2022

Miniştrii Guvernului Dacian Cioloş au fost ieri prezenţi în faţa comisilor parlamentare din Senat şi Camera Deputaţilor pentru audieri. În tot acest timp, premierul Dacian Cioloş şi-a prezentat programul de guvernare. Lista Cabinetului Cioloş şi programul de guvernare vor fi supuse votului de încredere al Parlamentului marţi, într-o şedinţă comună a celor două Camere.
 Planul Guvernului Cioloş cuprinde modificarea de urgenţă a legislaţiei electorale, astfel încât primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin, alegerile să fie comasate şi toţi aleşii să aibă mandat de cinci ani, ceea ce ar însemna revizuirea Constituţiei. Totodată, în programul de guvernare este prevăzută “susţinerea fără rezerve a independenţei justiţiei şi a continuării luptei împotriva corupţiei”, inclusiv prin revizuirea sistemului de imunităţi şi aplicarea strictă a regimului de incompatibilităţi. 

Alegeri – o singură dată la fiecare cinci ani şi mai multă democraţie
Printre priorităţile noului guvern figurează amendarea de urgenţă a legislaţiei electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenţi, posibilitatea asocierii unor independenţi pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secţii de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezenţa semnificativă a cetăţenilor români, obiectivul fiind acela că niciun proces electoral din România să nu mai fie vreodată pus sub semnul întrebării din cauza modului de organizare.
În acelaşi timp, programul prevede şi un proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării. Acest proiect ar presupune însă revizuirea Constituţiei, care prevede clar că mandatul Parlamentului şi al aleşilor locali este de patru ani, în timp ce mandatul şefului statului este de cinci ani.
De asemenea, noua echipă guvernamentală îşi propune digitalizarea listelor electorale în regim de urgenţă şi informatizarea procesului electoral, pentru a evita fraudele electorale, scrie Mediafax.
Un alt punct este urmărirea aplicării stricte a legislaţiei privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. Planul de măsuri al guvernului Cioloş mai prevede facilitarea implicării grupurilor din societatea civilă în formularea de iniţiative legislative, principalul obiectiv fiind acela de a armoniza numărul minim de semnături pentru o propunere legislativă prin iniţiativa cetăţenească cu numărul de alegători pentru un post de parlamentar. Logica este aceea că dacă un anumit număr de alegători sunt reprezentaţi în parlament de un parlamentar, acelaşi număr de alegători să poată propune un proiect legislativ în mod direct, prin iniţiativa cetăţenească, se mai arată în programul de guvernare.
“Există deja o lege care dă posibilitatea cetăţenilor de a se implica în iniţiative legislative, de a aduna până la 100.000 de semnături şi pot să depună proiecte. (…) Vrem să creăm o platformă prin care să facilităm obţinerea acestor semnături pe proiecte de lege interesante, sau pe iniţiative interesante”, a mai spus Dacian Cioloş, citat de Mediafax.

Justiţie independentă şi nimeni să nu fie mai presus de lege
Revizuirea sistemului de imunităţi şi aplicarea strictă a regimului de incompatibilităţi sunt incluse în planul de măsuri al noului Guvern Cioloş, potrivit programului de guvernare transmis luni Parlamentului. Guvernul va funcţiona pentru o perioadă de un an şi îşi va concentra activitatea pe mai multe obiective, primul dintre ele fiind întărirea democraţiei elective şi a statului de drept, care să creeze premisele resetării mediului politic din România, se arată în documentul transmis Parlamentului.
La capitolul statul de drept sunt enunţate câteva principii, cum ar fi stop_coloana “susţinerea fără rezerve a independenţei justiţiei” şi continuarea luptei anticorupţie. în acest sens, potrivit programului de guvernare, este vizată întărirea legislaţiei privind consolidarea integrităţii în instituţiile publice prin revizuirea sistemului de imunităţi, aplicarea strictă a legislaţiei privind incompatibilităţile, conflictul de interese, declararea averilor, a legislaţiei anticorupţie şi a codurilor de integritate.

Plan de investiţii pe zece ani şi un control mai bun asupra companiilor de stat
Noul guvern va renegocia cu Comisia Europeană termenii Obiectivului Bugetar pe Termen Mediu (MTO), care vizează ţintele de deficit, potrivit programului de guvernare, care mai prevede şi elaborarea unui plan de investiţii pe zece ani, aprobat de toate partidele politice, şi cu consultarea mediului privat, a specialiştilor şi a societăţii civile. Totodată, noul executiv vrea ca toate companiile de stat să fie administrate printr-o singură structură administrativă.

Lege nouă pentru Sănătate şi administraţie locală profesionalizată
O nouă lege a sănătăţii, elaborarea unui program naţional de investiţii, evaluarea sistemului de urgenţă şi asigurarea unor echipaje pentru mediul rural şi pentru situaţii de criză, dar şi încurajarea asigurărilor medicale private se numără printre priorităţile Cabinetului Cioloş.
Crearea unei şcoli superioare de administraţie publică este în programul Cabinetului Cioloş. Profesionalizarea administraţiei publice prin recrutare şi evaluare pe baza de competenţe, crearea unei şcoli superioare de administraţie publică şi susţinerea evoluţiei în carieră publică în baza unor programe de dezvoltare profesională sunt măsuri prevăzute în programul de guvernare.
Printre măsurile de creştere a eficienţei administraţiei publice se numără organizarea unei dezbateri publice pe tema îmbunătăţirii activităţii administraţiei în vederea formulării unui pachet legislativ care să aibă ca obiective: simplificarea şi armonizarea legislaţiei administraţiei publice, tansparentizarea activităţii acesteia prin îmbunătăţirea accesului la informaţiile de interes public şi transparenţă decizională, instituirea practicii consultării prealabile a cetăţenilor în luarea deciziilor administrative, profesionalizarea administraţiei publice prin recrutare şi evaluare pe baza de competenţe şi performanţă şi stabilirea unor trasee profesionale clare care să confere predictibilitate şi motivaţie pentru evoluţia în carieră.

Investiţii publice făcute cu cap
Guvernul îşi propune şi definitivarea unui calendar pentru continuarea procesului de descentralizare a administraţiei având ca obiective: asigurarea continuităţii şi creşterea calităţii furnizării de servicii publice, realizarea transferului de competenţe de la administraţia publică centrală spre cea regională şi locală şi repartizarea responsabilităţilor cu alocarea corespunzătoare a resurselor.
De asemenea, în planul de guvernare sunt prevăzute şi realizarea unei Strategii de dezvoltare regională, armonizată cu Strategia de dezvoltare naţională prin crearea unui cadru instituţional de organizare şi funcţionare a regiunilor administrativ-teritoriale care să asigure înlăturarea decalajelor de dezvoltare existente, elaborarea unui plan naţional de investiţii strategice în infrastructura comunităţilor locale şi creşterea performanţei cheltuielilor pentru dezvoltarea acesteia prin implementarea unor standarde minime privind investiţiile publice: şcoli, dispensare, lăcaşe de cult, servicii de electricitate, apă şi canalizare, iluminat public, salubrizare.
Cabinetul Cioloş a inclus în programul de guvernare şi simplificarea legislaţiei privind achiziţiile publice şi introducerea sistemelor de guvernare electronică şi a ghişeului unic.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *