septembrie 24, 2023

Plantarea de toamnă a pomilor fructiferi

0

Perioada optimă de plantare a pomilor fructiferi este toamna, incepand cu 15 octombrie şi pană la venirea primului ingheţ. Avantaju-i că prinderea este sigură, deoarece există in sol umiditate suficientă. In perioada de iarnă rănile de pe rădăcini au timp suficient să se cicatrizeze, emiţand noi perişori absorbanţi, care permit reluarea vegetaţiei primăvara timpuriu.
Pentru o plantare reuşită terenul trebuie să fie plan sau să aibă o pantă uşoară de pană la 10 la sută. Cele mai bune soluri pentru plantarea pomilor fructiferi sunt cernoziomurile, bogate in humus şi solurile brun-roşcate de pădure. Solurile lutoase şi luto-argiloase nu sunt favorabile pentru cultura pomilor. Stabilirea corectă a distanţei intre randuri şi dintre pomi pe rand se face pentru fiecare specie in parte, ţinanndu-se seama de portaltoiul utilizat. Distanţa intre randuri trebuie să nu fie mai mică de 3,5-4,5 metri pentru a asigura spaţiul de lumină necesar. Săpatul gropilor se face cu 40-60 de zile inainte de plantarea propriu-zisă cuc scopul de a crea condiţii de aerare a solului. Un pom cores-punzător pentru plantare trebuie să aibă unu-doi ani şi o inălţime de peste un metru, rădăcinile principale să fie sănătoase de peste 20-30 centimerti. Tulpina şi rădăcina nu trebuie să fie dezhidratate sau cu răni. La pomii de doi-trei ani coroana trebuie să fie deja formată. Fasonarea rădăcinilor seface pentru improspătarea secţiunii la rădăcinile de schelet mai groase de 3-4 milimetri. Rădăcinile subţiri sub un milimetru diametru se scurtează la 1-2 centimetri. Mocirlirea rădăcinilor constă in scufundarea repetată a rădăcinilor pomilor intr-un amestec alcătuit din părţi egale de bălegă proaspătă de vacă, pămant de ţelină şi apă. Pomii se aşează astfel in gropi ca punctul de altoire să rămană deasupra nivelului solului. Pe fundul gropii se face un muşuroi din pămant reavăn pe care se aşează rădăcinile pomului. Se aruncă apoi pămant mărunt şi reavăn, se ta-sează foarte bine prin călcare isistentă. Cu restul pămantului rămas se execută apoi o copcă (farfurie) in jurul pomului. In această copcă se toarnă una-două găleţi de apă. După ce apa a pătruns in sol se strange tot pămantul din jurul pomului sub formă de muşuroi. Coroana sau partea aeriană a pomului rămane nefasonată, pană la incepurul lunii martie.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut