Salvamarii din statiunea Mamaia nu vor mai interveni pentru ajutorarea persoanelor aflate in pericol de inec deoarece nu au primit bani de la Guvern pentru desfasurarea activitatii, a anuntat, miercuri, Adrian Rapa, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Salvamarilor. „Din pacate, resursele noastre s-au terminat si in asteptarea banilor de la Guvern nu mai putem sa ne desfasuram activitatea. Am inteles ca fonduri ar exista doar ca ele trebuie deblocate din niste rezerve si Guvernul refuza sa faca acest lucru, refuza sa le deblocheze, punand astfel un pret financiar pe viata oamenilor. Din punctul nostru de vedere, niciun pret nu poate fi mai mare decat viata oamenilor. Facem un apel ca aceasta deblocare sa se faca cat mai urgent pentru ca de astazi inainte nu mai putem sa asiguram prezenta salvamarilor pe plaja din Mamaia”, a declarat, intr-o conferinta de presa, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Salvamarilor (ANS).
Salvamarii din cadrul ANS au fost prezenti pe plajele din Mamaia si Constanta de Paste, in minivacanta de 1 Mai si in fiecare sfarsit de saptamana din ultima luna.
Adrian Rapa a explicat ca salvamarii nu mai pot fi ajutati financiar de catre Primaria Constanta, asa cum s-a intamplat in anii trecuti si asteapta fondurile de la Guvern, fiind necesara suma de 900.000 de lei astfel incat cei aproximativ 120 de salvamari din Mamaia si Constanta sa-si poata desfasura activitatea. Vicepresedintele Asociatiei Nationale a Salvamarilor afirma ca situatia este similara si in celelalte statiuni de pe litoral.
Ministrul Turismului, Elena Udrea, declara, in 16 mai, la Neptun, ca nu s-a stabilit de unde vor proveni banii pentru plata salvamarillor, de la Ministerul de Interne sau din Fondul de Rezerva, dar ca situatia va fi reglementata si salvamarii vor fi platiti. „Exista o lege care spune ca banii vin de la bugetul de stat, dar nimeni nu vrea sa-i dea. Toata lumea incearca sa spuna ca de la celalalt, nu de la el din buget. O sa gasim sigur o solutie ca anul acesta sa nu se intample ca in anii trecuti, cand nu au fost bani de salvamari”, spunea Udrea.
Salvamarii de pe litoral s-au confruntat si anul trecut cu probleme financiare. In iulie 2008, ei au intrat in greva japoneza si au amenintat cu greva generala din cauza neplatii salariilor, situatia rezolvandu-se atunci inainte ca salvamarii sa se retraga de pe plaje.