Piste de biciclete pe lângă cursurile de apă din Zalău

Cursurile de apă din municipiu ar putea căpăta o nouă înfățișare, urmare a intenției administraiei locale de a amenaja piste de biciclete de-a lungul acestora.

Pistele de biciclete vor fi realizate pe traseul cursurilor de apă Valea Zalăului, Valea Pietriş şi Valea Sărmaş. Pistele vor fi cu dublu sens, având o lăţime de minim 2,4 metri, suprafeţe din material rigid, stabil, cu finisaj antiderapant, sistem de scurgere si evacuare a apelor pluviale, echipamente de protecţie si semnalizare, dotări specifice pistelor de biciclete.

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din 21 iunie se află și un proiect de hotărâre privind aprobarea depunerii unei cereri de finanţare în acest sens prin PNRR.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a lansat în 16 mai, în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, sesiunea de depunere a proiectelor pentru Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – piste pentru biciclete. Termenul final de depunere a cererilor pentru această primă sesiune este 30 iunie.
Conform prevederilor ghidului de finanţare, în cadrul acestui apel municipiul Zalău poate solicita finanţare pentru construirea de piste
de bicicletă în intravilanul şi extravilanul localităţilor, cu condiția ca acestea să aibă o lăţime de minim 2,4 m, ce poate fi organizată şi în dublu sens (în cadrul Ghidului de proiectare a infrastructurii pentru biciclete se recomandă o lăţime de minimum 3 m pentru asigurarea siguranţei circulaţiei bicicliştilor şi posibilitatea utilizării de categorii diferite de biciclete/utilizatori), și să includă elemente de siguranţă şi
semnalizare, suma maximă eligibilă fiind 200.000 euro/ km fără TVA. O altă variantă permisă este pistă/culoar pentru biciclete cu o lăţime a benzii de 1,5 m, inclusiv marcajul de delimitare (un sens de circulaţie), iar în cazul în care se amenajează o pistă/un culoar pentru
biciclete pe o bandă de circulaţie deja marcată se admite o lăţime de 1,2 metri între marcajele de delimitare, suma maximă eligibilă fiind 50.000 euro/ km fără TVA.
Conform prevederilor ghidului de finanţare, investiţiile în acest tip de infrastructură publică nu vor fi utilizate economic ori comercial, iar accesul va fi asigurat gratuit, pe baze nediscriminatorii, fiind vorba de accesul publicului larg la aceste obiective.

Potrivit informațiilor prezentate în raportul de specialitate al proiectului, municipiul Zalău are în prezent un buget disponibil în cadrul Componentei 10 a PNRR de 817.140 euro pentru realizarea unei investiţii ce vizează piste de bicicletă.
“La nivelul municipiului Zalău a fost identificată oportunitatea amenajării a 2,5 km de piste de biciclete, cu o lăţime de 2,4 m, de-a lungul Văilor Zalăului, Pietriş şi Sărmaş. Menţionăm că Planul de Mobilitate Urbană al Municipiului Zalău 2021 – 2027, aprobat prin hotărârea Consiliului Local al Municipiului Zalău nr. 152/ 17.05.2022, prevede ca necesare continuarea investiţiilor în reţeaua de pistă de biciclete, inclusiv amenajarea acestora de-a lungul văilor”, scrie în raport.
Având în vedere obligativitatea de a depune odată cu cererea de finanţare hotărârea de Consiliu Local pentru aprobarea proiectului, consilierii sunt chemați, marți, să voteze participarea şi depunerea cererii de finanţare ”Amenajare piste de biciclete pe traseul cursurilor de apă din municipiul Zalău” în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta 10 – Fondul Local, să aprobe bugetul total al proiectului în valoare de 500.000,00 euro fără TVA, respectiv 2.461.350,00 lei fără TVA, cu precizarea că valoarea TVA aferentă
cheltuielilor eligibile se suportă de la bugetul de stat, precum și suportarea de la bugetul local a cheltuielilor neeligibile ce pot apărea pe parcursul implementării proiectului.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.