Pildă științifică

0
105

Ziua buna, dragi cititori!

Știm că unii refuză să recunoască faptul că embrionul uman este o persoană încă din momentul conceperii. În opinia lor, e vorba doar despre o simplă masă moleculară, iar nu despre un copil. Nu același lucru crede Jerome Lejeune, unul dintre cei mai buni geneticieni din secolul al XX-lea. Acest profesor, un mare savant care a descoperit originea trisomiei, face urmatoarea comparație:

”Toată lumea știe ce este un magnetofon. Dacă cineva își cumpără o bandă de magnetofon de la un vânzător cinstit, iar pe banda respectivă scrie: Mica Serenadă de Mozart, e foarte convins că dacă pune pe magnetofonul de acasa banda aceea, va putea să asculte piesa lui Mozart. Din nefericire banda de magnetofon nu poate conține nici un fel de instrument muzical. E vorba doar despre o simplă bandă de magnetofon. Și totuși, acolo pe ea se află întreaga orchestră.

Ei bine, spune el, tot așa se întâmplă și în viață. Cu singura deosebire că în loc de o lungă bandă de magnetofon avem de-a face cu o lungă moleculă de ADN. Există o unitate de măsură ce vine de la tată și o altă unitate de măsură ce vine de la mamă. Unitatea de măsura a ADN-ului e atât de mică încât dacă ar fi să adunăm la un loc toate filamentele care definesc fiecare calitate în parte a fiecărei persoane dintre cele șase miliarde de ființe umane de pe fața pământului ce ne vor lua locul, această cantitate abia ar încăpea într-o jumătate de degetar. Aceasta înseamnă că viața pune la cale o miniaturizare cât mai mică posibil.”

O lucrare care se referă direct la statutul embrionului uman, este cartea din 2017 a lui Calum MacKellar: The Image of God, Personhood and the Embryo. El este membru al Comitetului de etică al cercetării serviciului național de sănătate din Marea Britanie, membru al Centrului pentru bioetică și demnitate umană (Edinburgh) și profesor în bioetică la Universitatea St. Mary din Londra.

Pentru Mackellar, embrionii sunt întotdeauna complet întregi, indiferent de stadiul lor de dezvoltare. Fiecare embrion nou este o creație a lui Dumnezeu; a fi făcut după chipul lui Dumnezeu înseamnă a fi făcut din dragostea personală a lui Dumnezeu. El scrie: „Dragostea lui Dumnezeu este întotdeauna în spatele creației unui copil uman și această dragoste continuă întotdeauna față de copil. Nu există niciodată un moment în toată existența copilului (chiar la începutul existenței sale) în care el sau ea nu este iubit de Dumnezeu.”

Pierre Trevet (Pildele unui preot de la țară), www.culturavietii.ro

Dragilor, iubirea lui Dumnezeu este absolută în toate momentele vieții noastre, totul e o minune, de la începuturi și până-n eternitate. Viața umană este diapazonul Creatiei! Să o încununăm cum se cuvine în toate etapele sale, convinși mereu de conținutul său teoforic.

O zi minunată și toate cele bune!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.