decembrie 1, 2022

Pilda celor poftiți la cina

Duminica a XXVIII – a dupa Rusalii


(Luca14, 16-24)

În aceasta evanghelie se vorbește despre “Pilda cinei celei mari”. Aceasta chemare la cina, are un caracter profetic și se refera la iudeii care nu vor primi creștinismul, dar pe care îl vor primi neamurile.
Evanghelistul Luca relateaza pilda astfel: “Iar El i-a zis: Un om oarecare a facut cina mare și a chemat pe mulți; Și a trimis la ceasul cinei pe sluga sa ca sa spuna celor chemați: Veniți, ca iata toate sunt gata. Și au început unul câte unul, sa-și ceara iertare. Cel dintâi i-a zis: țarina am cumparat și am nevoie sa ies ca s-o vad; te rog iarta-ma. Și altul a zis: Cinci perechi de boi am cumparat și ma duc sa-i încerc; te rog iarta-ma.
Al treilea a zis: Femeie mi-am luat și de aceea nu pot veni. Și întorcându-se, sluga a spus stapânului sau acestea. Atunci, mâniindu-se, stapânul casei a zis: Ieși îndata în piețele și ulițele cetații, și pe saraci, și pe neputincioși, și pe orbi, și pe șchiopi adu-i aici. Și a zis sluga: Doamne, s-a facut precum ai poruncit și tot mai este loc. Și a zis stapânul catre sluga: Ieși la drumuri și la garduri și silește sa intre, ca sa mi se umple casa, caci zic voua: Nici unul din barbații aceia care au fost chemați nu va gusta din cina mea.”
Prin cuvintele “un om oarecare a facut cina mare” Iisus Hristos a vrut sa sublinieze faptul ca acel “om oarecare” este de fapt Dumnezeu, care ne cheama la El prin orice mijloc.
n aceasta parabola vedem ca mulți au fost chemați la aceasta cina, toate fiind pregatite pentru ei “Veniți ca toate sunt gata”, așadar toate sunt pregatite și tot ce avem noi de facut este acceptarea invitației de a fi in comuniune cu Dumnezeu și de a participa la aceasta cina, împreuna cu El, caci nimic și niciodata nu a facut Dumnezeu ceva potrivnic omului, sau creației Sale – în legatura cu asta Sfântul evanghelist Ioan ne scrie cuvintele Mântuitorului: “Veniți la Mine. Pe cel ce vine la Mine nu-l voi scoate afara!” (Ioan 6, 37). Așadar mereu suntem chemați la aceasta cina care de fapt înseamna comuniunea cu Dumnezeu.
Vedem în pilda de la Luca mulți chemați printre care trei persoane ies cu desavârșire în evidența. Unul dintre cei chemați i-a vorbit slujitorului despre țarina lui, altul despre boii cumparați pe care acum trebuia sa-i puna la încercare, iar altul despre femeia lui care în opinia lui l-ar opri oarecum de la participarea la cina. Toate aceste motivații nu sunt altceva decât scuze pentru ca puteau fi amânate cu o zi, sau o ora, și astfel nu împiedicau sub nici o forma prezența celor chemați la cina, însa problemele și grijile lumești (trecatoare) au reprezentat o întâietate pentru fiecare dintre cei chemați, de aceea gazda a chemat la cina oameni la întâmplare, “pe saraci, și pe neputincioși, și pe orbi, și pe șchiopi adu-i aici”, tocmai ca cina sa nu fie pregatita în zadar.
Parabola despre cina cea mare ne amintește importanța mântuirii. Aici ni se relateaza chemarea la mântuire stop_coloana pe care Dumnezeu a adresatșo mai întâi iudeilor și mai pe urma tuturor neamurilor (oamenilor), chemare care este nevalorificata însa de cei mai mulți dintre oameni.
Trebuie sa avem în vedere aici ca asemenea parabolei, din Sfânta Evanghelie dupa Luca, se întâmpla și azi cu unii care primesc astfel invitația la Sfânta Liturghie, la rugaciune, prin “glasul” clopotelor bisericilor, dar decid sa ignore invitația neconsiderând-o importanta, banala sau plictisitoare.
Problemele pe care le întâmpinam și care dau naștere “grijilor lumești” nu sunt altceva decât “oportunitați” prin care noi putem ajunge la mântuire, depjnde însa de modul în care noi ne raportam la ele, daca cerem, sau nu, ajutorul lui Dumnezeu pentru soluționarea lor.
Lasarea în grija lui Dumnezeu atât boii întâiului chemat. cât și țarina celui de al doilea chemat ar fi onorat invitația lansata de acel “om oarecare”; iar cea de a treia persoana ar fi putut accepta invitația și împreuna cu soția lui sa mearga la cina fapt ce ar fi adus binecuvântare peste casatoria lor prin cina pregatita de Dumnezeu.
Problemele și grijile lumești sunt motivele care “nu îi lasa” pe cei chemați sa participe la “Cina cea mare”, asemenea cum azi lenea ridicarii din pat, confortul privirii slujbei la televizor sau ascultarii ei la radio, nu-i lasa pe unii dintre noi sa ajunga în comuniunea cu Dumnezeu prin participarea fizica la Sfânta Liturghie. Mulți dintre aceștia susțin cu tarie ca la fel de bine se pot ruga și acasa, probabil este adevarat, caci nu putem sa neglijam rugaciunea particulara precum nici un elev nu poate neglija tema pentru acasa primita de la școala, dar participarea activa la Sfânta Liturghie prin cântari, colinde și rugaciuni aduc un plus de vitalitate, un strop de fericire ce domolește percepția problemelor care dau acele griji pe care le purtam fiecare dintre noi în sufletul nostru.
Trebuie sa avem în vedere și sa credem ca odata intrați în Biserica lui Dumnezeu, odata ce fiecare dintre noi acceptam invitația la cina Domnului grijile lumești, precum: imposibilitatea unui loc de munca, daca vom reuși, sau nu, la un examen, daca operația rudelor sau prietenilor va decurge bine și multe altele, lasate în grija lui Dumnezeu, va face toate astfel încât rezultatul sa fie unul benefic, în folosul mântuirii. Noi trebuie sa ne rugam Lui, cum auzim în fiecare liturghie: “pentru reușita la școala, examene și în viața”, sa ne daruiasca pace în suflet, rabdare și înțelegere a tuturor situațiilor care ni le aduce viața înainte.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *