Piese textile de patrimoniu, conservate cu uleiuri esenţiale din plante

0
80

Specialiştii Centrului de Cercetare Biologică (CCB) Jibou au în vedere pentru acest an un inedit proiect de conservare a unor piese textile din patrimoniul naţional prin tratarea cu uleiuri obţinute din plante, acesta urmând a fi realizat în colaborare cu cercetători din Cluj Napoca şi străinătate.  

„Proiectul nostru nostru va studia efectul unor uleiuri esenţiale din plante asupra unor obiecte de patrimoniu, precum cele de îmbrăcăminte – cămăşi, pantaloni, sumane. Sperăm să contribuim astfel la restaurarea şi conservarea unor astfel de piese de patrimoniu. Pe de altă parte, va fi şi un proiect riguros din punct de vedere ştiinţific, adică nu testăm la întâmplare uleiuri din plante pe diferite produse textile, pentru a vedea care are sau nu are un efect benefic privind conservarea lor”, susţine Cosmin Sicora, directorul CCB Jibou.

Potrivit acestuia, proiectul va fi realizat în colaborare cu cercetători din Cluj Napoca şi din străinătate.

„Deja am comandat diferite tipuri de fungi – ciuperci de genul celor care apar pe astfel de obiecte vechi şi am primit câteva bucăţi de pânză veche pentru a putea demara experimentele ştiinţifice”, a adăugat Cosmin Sicora.

Centrul de Cercetări Biologice Jibou a fost înfiinţat în anul 1990. În cadrul acestuia, Grădina Botanică este domeniul principal de activitate, alături de cercetare, microproducţie şi activităţi muzeistice şi acvaristice.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.