septembrie 22, 2023

Piese textile de patrimoniu, conservate cu uleiuri esenţiale din plante

0

Specialiştii Centrului de Cercetare Biologică (CCB) Jibou au în vedere pentru acest an un inedit proiect de conservare a unor piese textile din patrimoniul naţional prin tratarea cu uleiuri obţinute din plante, acesta urmând a fi realizat în colaborare cu cercetători din Cluj Napoca şi străinătate.  

“Proiectul nostru nostru va studia efectul unor uleiuri esenţiale din plante asupra unor obiecte de patrimoniu, precum cele de îmbrăcăminte – cămăşi, pantaloni, sumane. Sperăm să contribuim astfel la restaurarea şi conservarea unor astfel de piese de patrimoniu. Pe de altă parte, va fi şi un proiect riguros din punct de vedere ştiinţific, adică nu testăm la întâmplare uleiuri din plante pe diferite produse textile, pentru a vedea care are sau nu are un efect benefic privind conservarea lor”, susţine Cosmin Sicora, directorul CCB Jibou.

Potrivit acestuia, proiectul va fi realizat în colaborare cu cercetători din Cluj Napoca şi din străinătate.

“Deja am comandat diferite tipuri de fungi – ciuperci de genul celor care apar pe astfel de obiecte vechi şi am primit câteva bucăţi de pânză veche pentru a putea demara experimentele ştiinţifice”, a adăugat Cosmin Sicora.

Centrul de Cercetări Biologice Jibou a fost înfiinţat în anul 1990. În cadrul acestuia, Grădina Botanică este domeniul principal de activitate, alături de cercetare, microproducţie şi activităţi muzeistice şi acvaristice.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut