Piesa ”Verde tăiat”, nominalizată la Premiile UNITER

Prima piesă de teatru produsă la Zalău după foarte mulți ani de către Asociația Pro Teatru a lui Darius Prodan, ”Verde tăiat”, este nominalizată la premiile UNITER la categoria ”Cel mai bun spectacol”.

”Verde tăiat” făcut în Zalău

Piesa „Verde tăiat” îi aparține Alexandrei Felseghi, în regia zălăuancei Adina Lazăr, și a fost produsă de Asociația Pro Teatru Zalău, într-un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Premiera piesei a avut loc la începutul lunii octombrie, anul trecut, la Zalău, și s-a vrut a fi o piesă de teatru manifest, o piesă de teatru ce se vrea semnal de alarmă pentru tăierile ilegale de păduri, cu un scenariu pornind de la pădurarul din Maramureș, omorât cu brutalitate în 2019, doar pentru că a încercat să se opună sistemului.

Piesa a mai fost jucată ulterior pe scene din marile orașe ale țării, iar acum este nominalizată la cea mai grea categorie a Premiilor UNITER, respectiv ”Cel mai bun spectacol”.  Performanța este cu atât mai notabilă cu cât în cazul zălăuanilor este vorba despre un proiect independent, în vreme ce ”concurenții” lor la Premiile UNITER vin din teatre cu tradiție. La aceeași categorie concurează piesa „Inimă și alte preparate din carne” de Dan Coman, regia, video și universul sonor Radu Afrim, scenografia Irina Moscu, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova și piesa „Villa Dolorosa” de Rebekka Kricheldorf, regia Theodor-Cristian Popescu, scenografia Irina Moscu, Teatrul Național Târgu Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”.

Nominalizările pentru gala din acest an a Premiilor UNITER

Pentru a XXIX-a ediție a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Oana Cristea Grigorescu, Claudiu Groza și Cristina Rusiecki. Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020.

De asemenea, Senatul UNITER a decis să acorde și câteva premii unor mari artiști români:

Premiul pentru întreaga activitate actriță: Ileana Ploscaru

Premiul pentru întreaga activitate actor: Marcel Iureș

Premiul pentru întreaga activitate regie: Alexandru Darie (post-mortem)

Premiul pentru întreaga activitate scenografie: Geta Medinschi

Premiul pentru întreaga activitate critică și istorie teatrală: Ion Parhon

Există și două premii speciale acordate de Senat, respectiv: SCENA DIGITALĂ – platformă de spectacole online a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și Teatrul POESIS – program al Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova și al Teatrului „Nottara” din București.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.