octombrie 7, 2022

Piata locurilor de munca are nevoie de… corectie

Pretentiile de experienta ale angajatorilor se lovesc de cele de salarizare ale pretendentilor la un loc de munca.
Vineri a avut loc bursa lunara a locurilor de munca destinata in principal absolventilor. Evenimentul organizat de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj a avut loc la Casa de Cultura a Sindicatelor. Ca numar de participanti, aceasta editie a bursei a adunat mai multi angajatori si participanti decat editiile trecute. Directorul AJOFM Salaj, Romeo Sarca, a declarat ca la bursa au participat 72 de firme, iar numarul celor interesati de oferta acestora a fost estimat la 375 de persoane.
La editiile trecute, numarul agentilor eco-nomici, al somerilor, dar si locurile de munca ofertate au fost mult mai putine. In luna august, doar 42 de agenti economici au pus la bataie aproximativ 139 de locuri de munca, iar candidatii interesati de oferta au fost in numar de 147 de persoane.
Angajatorii inscrisi la bursa au pus la dispozitia absolventilor si a celorlalte categorii de persoane aflate in cautarea unui loc de munca 364 de posturi. Dintre acestea, 17 posturi au fost destinate absolventilor de studii superioare, in diferite domenii: agenti de vanzari, secretara, director de vanzari, ingineri in diferite ramuri de activitate si manageri. Pentru absolventii studiilor medii, oferta locurilor de munca a fost mult mai variata. De la muncitori necalificati, la agenti de asigurari sau vazatori. Cele mai multe locuri disponibile au fost de confectioner imbracaminte, vanzator, tamplar, electrician, sculptor, masinist utilaje, dispecer taxi, bucatar, planificator, sudor, lacatus si muncitori necalificati.
Din cele aproximativ 375 de persoane aflate in cautarea unui job, 213 persoane au fost tineri absolventi. Cu ocazia bursei, 117 persoane au fost selectate in vederea incadrarii in munca, din care 64 de persoane au fost absolventi, iar 53 de persoane apartin altor categorii. Astfel, peste o treime din participanti au avut sansa sa intre in randul clasei muncitoare.
Absolventi pretentiosi pentru angajatori exigenti
Au existat si nemultumiri cu ocazia acestei editii a bursei locurilor de munca destinata absolventilor. Unii absolventi au acuzat ca angajatorii cer experienta in domeniu de pana la trei ani. „Sunt absolventa de studii superioare, dar sunt nemultumita ca se cere experienta. De unde sa am experienta daca anul acesta am absolvit facultatea”, a declarat o tanara din Zalau. La randul lor, angajatorii spun ca absolventii studiilor superioare au pretentii mai mari decat cei cu experienta. „Noi nu cerem experienta pentru ca oferim specializare. Dar unii participanti cer salariu mare de la bun inceput si au diverse alte pretentii”, a declarat unul dintre angajatori.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.