Agentii imobiliari din Zalau sunt pesimisti si in ceea ce priveste lunile urmatoare. Nici macar programul „Prima Casa” nu le da sperante
Criza si-a pus sever amprenta asupra pietei imobiliare, numarul tranzactiilor inregistrate de la inceputul anului in judetul Salaj fiind in cadere libera fata de perioada corespunzatoare din 2008.
Potrivit infomatiilor furnizate de catre reprezentantii Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Salaj, in primele sapte luni ale acestui an, la nivelul judetului au fost inregistrate 4.151 de transferuri ale dreptului de proprietate, cu aproape 30 la suta mai putine decat in intervalul ianuarie-iulie 2008. Cele mai multe au fost realizate de catre persoanele fizice (3.934), comparativ cu cele 217 ale agentilor economici.
O scadere foarte mare s-a inregistrat in cazul ipotecilor, care se aplica inclusiv in cazul contractarii creditului imobiliar sau al celui de nevoi personale cu ipoteca. Criza financiara a blocat accesul salajenilor la acest tip de credite bancare, astfel ca numarul ipotecilor s-a redus de aproape patru ori, de la 2.717 in sapte luni din 2008, la nici 700 in acest an.
In ceea ce priveste avizele de scoatere definitiva a unui teren din circuitul agricol, OCPI Salaj a acordat 102 astfel de documente, cu 40 mai putine fata de acum un an. Diferenta este, insa, imensa din punct de vedere al suprafetei vizate. „Daca in primele sapte luni ale anului trecut au fost scosi din circuitul agricol peste 843.000 de metri patrati, avizele eliberate de la inceputul lui 2009 si pana in prezent au vizat o suprafata de aproape 13 ori mai mica”, ne-a declarat Sergiu Panie, directorul OCPI Salaj. Scoaterea din circuitul agricol a unei suprafete de teren se face doar in momentul in care solicitantul avizului face dovada ca se apuca de construit pe terenul respectiv.