Romania figureaza cu 43 de firme si ocupa cu grupul Petrom prima pozitie intr-un top al celor mai mari 100 de companii nebancare din sud-estul Europei, dupa veniturile din 2008, realizat de portalul SEE News si casa de consultanta Roland Berger. Clasamentul vizeaza zece state din Europa de Sud-Est, respectiv Romania, Republica Moldova, Bulgaria, Slovenia, Croatia, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Macedonia si Albania.
Astfel, prima pozitie este ocupata de Petrom, controlat de grupul austriac OMV, cu venituri de 4,8 miliarde euro anul trecut, urmat de compania de petrol si gaze INA – Industrija Nafte din Croatia, cu incasari de 3,65 miliarde euro in 2008, respectiv societatea de rafinare LukOil Neftochim din Bulgaria, cu venituri de 3,64 miliarde euro. Cel mai mare actionar al INA este grupul ungar MOL, iar grupul bulgar de rafinarii este detinut de LukOil din Rusia.
Petrom a devansat grupul croat INA, liderul de anul trecut al clasamentului.
Studiul cuprinde si un clasament dupa cresterea profitului net in 2008, condus de societatea de stat Electrica, al carei rezultat net a crescut de la 271.000 euro in 2007 la peste 300 milioane euro anul trecut datorita vanzarii participatiei majoritate la Electrica Muntenia Sud catre grupul italian Enel.
Intr-un clasament separat privind cele mai mari banci in functie de activele de la finele anului trecut, BCR si BRD, controlate de grupul austriac Erste, respectiv cel francez Societe Generale, ocupa locurile doi si trei, dupa Nova Ljubljanska Banka, cea mai mare institutie de credit din Slovenia, cu activitati in 16 tari.