septembrie 23, 2023

Petiție pentru majorarea salariilor profesorilor

26

Dascălii spun că sunt plătiți mai prost decât angajații din supermarketuri și cer reconsiderarea rolului și statutului profesorului în societatea românească

Sindicatele din învățământ amenință cu proteste după ce Guvernul condus de Florin Cîțu le-a înghețat veniturile la nivelul anului 2020. Breasla dascălilor nu e singura care are de suferit în legătură cu acest lucru, afectați de această măsură fiind toți bugetarii.

Cu o zi înainte ca Guvernul Cîțu să decidă înghețarea salariilor în sectorul bugetar, în 29 decembrie 2020, profesorii au creat o petiție online intitulată “Cerem respectarea legii, respectiv majorarea salariilor profesorilor conform Legii 153/2017, modificată prin OUG 135 din 14 august 2020”. Petiția amintește faptul că salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% anul trecut în septembrie, dar Guvernul Orban a decis atunci amânarea pentru luna septembrie a anului 2021 a respectivei creșteri.

Dascălii susțin, în textul petiției, că profesorii sunt tratați de guvernanți ca și cum ar fi treapta cea mai de jos a societății. Actualul premier Florin Cîțu este acuzat că anul trecut, din postura de ministru al Finanțelor, vorbea despre majorarea salariilor pentru dascăli din prima zi a acestui an, măsură pe care o amână acum, din postura de șef al Guvernului.

“Salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2020, însă creșterea a fost amânată pe fondul pandemiei de coronavirus. (…) Acum suntem anunțați că majorarea de la 2 septembrie 2021 a fost amânată DIN NOU pentru 2022, deși banii există! În data de 18 decembrie 2020, când încă era Ministru de Finanțe, Florin Cîțu afirma: <Salariile profesorilor au fost incluse, atât creşterea de la 1 ianuarie cu 1/4  din diferenţa până la 2022, dar şi creşterea de la 1 septembrie care aduce salariile la grila din 2022. Este inclusă în buget ca să nu mai existe niciun fel de dezbatere în spaţiul public. Ştiu şi mulţumesc premierului pentru înţelegere. A fost o decizie pe care ministerul Finanţelor a anunţat-o ieri, deci să nu mai avem discuţia despre asta în spaţiul public>. După ce a devenit premier, Florin Cîțu ne anunță că nu mai sunt bani, iar majorările salariale pentru profesori vor fi amânate până în 2022!! Banii există, chiar Ministrul de Finanțe a spus pe 18 decembrie că majorările au fost prinse în buget. 10 zile mai târziu, după Crăciun, banii nu mai există! Guvernanții tratează în acest moment profesorii ca și cum ar fi treapta cea mai de jos a societății!”, scrie în textul petiției.

Semnatarii susțin că în momentul de față profesorii câștigă mai puțin decât angajații din supermarketuri.

“Aceasta nu este o petiție politică. Este o petiție prin care cerem recunoașterea rolului profesorilor în societate. Profesorii sunt cei care formează medicii, profesorii sunt cei care formează politicienii, profesorii sunt cei care formează polițiștii. Dar, în acest moment, un profesor cu 21 de ani vechime este plătit mai prost decât un vânzător de la Kaufland, cu 5 ani vechime. Asta înseamnă că în societatea românească, un profesor este asimilat unui vânzător la supermarket, adică unui muncitor calificat. Cerem reconsiderarea rolului și statutului profesorului în societatea românească! Romania are cel mai mic indice de salarizare a educatiei din UE, si printre cele mai mici din Europa, peste Serbia si Albania dar sub Macedonia sau Bulgaria. Cerem respectarea legii!”, mai precizează dascălii în petiția care a strâns, în câteva zile, peste zece mii de semnături.

Dascălii susțin că nu cer nimic în plus, doar respectarea legii și a drepturilor ce le-au fost deja oferite. Legislația în vigoare în momentul de față este Legea 153/2017, modificată prin OUG 135 din 14 august 2020, potrivit căreia “personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și personalul de îndrumare și control din învățământ beneficiază începând cu 1 ianuarie 2019 de prima tranșă de 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018; începând cu 1 ianuarie 2020 de a doua tranșă de 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018; începând cu 1 septembrie 2021 de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022”.

26 thoughts on “Petiție pentru majorarea salariilor profesorilor

 1. Cîțu a demonstrat că în democrație nu e nevoie de școală, a ajuns premier chiar dacă nu e nici măcar repetent, repetent e mult spus. Cu nota 4 la examenul de treaptă al unui modest liceu industrial energetic din Vâlcea trebuia retrogradat la școala profesională, noroc cu sistemul PCR ( Pile, Cunoștiințe, Relații) care a funcționat dintotdeauna la români. Nenea Iancu rămâne nemuritor cu Lanțul slăbiciunilor !

 2. E grea viața la buget!….. să lucrezi 3-4 ore pe zi!…… să ai 5 luni de vacanță pe an!….să primești vouchere de vacanță!…… să stai acasă în pandemie și să nu fii in șomaj tehnic!…. să faci bani la negru din meditații și să nu plătești impozit!! Mă mir că nu-i mai prinde rușinea pe unii!!

  1. Ba io ma mir ca nu-i prinde fiscu’.Da’ si aia au copii.Care tre’ s-ajunga cineva,nu-i asa?Asa ca…Cercul vicios.
   Oricum mi-ar fi jena.Vazand cum merge economia,ca si intelectual ce te pretinzi,om cu orizonturi,ar trebui sa-ti vezi de treaba.Da’ astia nu-s intelectuali cum n-o fost bivolita lui socru-meu !!!

   1. De ce nu se duc sa se angajeze în supermarket dacă îi mai bine acolo??? In supermarket îi muncă, nu povești! In 3 zile ar și crăpa!!

 3. In mod constant, voit sau nu, se incurca norma de predare la clasa cu norma de munca.
  Dupa 4 sau 5 ore pe zi, timp in care predai in fata a 30 de perechi de ochi si urechi, intr-un consum psihologic intens (trebuie sa faci programa scolara paralel cu mentinerea disciplinei in clasa), te duci in sala profesorala sau acasa si iti pregatesti orele pentru a doua zi, faci planuri de lectii, subiecte pentru extemporale, teze, olimpiade sau corectezi lucrari. Daca esti si diriginte sau sef de catedra mai faci o gramada de situati si raportari cerute de primarie sau inspectorat (situatia cu navetisti, cu parintii plecati la munca afara, cu bursele sociale, cu elevii care stau la internat, etc.). Asta in timp ce bugetarii din admnistratia publica, care in multe locuri se calca pe picioare datorita angajarilor cu dedicatie, au de peste doi ani de zile salarii triplate, dar cu astia nu are treaba nimeni. Profesorii nu cer nimic in plus doar drepturi salariale promise de vreo 4-5 ani, amanate de toti guvernantii, indiferent de culoarea politica. Profesorii au ramas mereu in coada preocuparilor acestora, dandu-se prioritate altora: magistrati, grefieri, militari, politisti, ba chiar si sanatate (inainte de pandemie).

 4. Cum sa fii in somaj tehnic cand faci ore online? Iti incepi lectiile la ora 8 si pana la pe la ora 13 sau 14 nu il opresti. Inainte de a face afirmatii aiurea intrebati-va copii ce inseamna invatamantul online, care chiar e pe bune. Toti astia care sunteti atat de porniti pe scoala sau dascali cred ca spuneti mult in primul rand despre atitudinea pe care ati avut-o fata de aceste lucruri cand ati fost elevi, la randul vostru. Din pacate aveti copii pe care ii trimiteti la scoala cu o astfel de mentalitate.

 5. De aia vor sa se faca toti profesori si “niciunul” militian. De bine ce le merge profesorilor. Ia uita-te ce inghesuiala e la concursurile pentru posturile de militian, peste 20 pe un loc, mai mare decat era la admiterea la Drept, cand a face o facultate mai insemna ceva (inainte de aparitia SH sau VG).

 6. Bai, nu profesorii cer salarii marite, ca-si dau seama ca nu se poate, pesedistii scot astfel de stiri false, asa ca sa-i chinuie pe actualii guvernanti! Zi mai “A” daca ai auzit vreun profesor din Salaj sa afirme ca vrea salariu marit si ca n-a inteles situatia tarii? Lasa-i pe miticii cumpanasi ca sunt ciudati, ca bolnavul ala de Caracal.

 7. Silviu ești paralel cu tot ce te înconjoară!!! Habar mu ai nimic!!! Trăiești se pare intr-o lume Paralela!!! Bine ar fi să-ți revi!!!

 8. “Habar mu ai nimic” zi ceva concret! Nu asa ca la semidocti, “lume paralela”, chestii generale venite de la un geniu neinteles!

 9. Am vorbit eu cu profesorii si au zis ca nu vor nimic. Ei sunt patrioti si stiu ca nu se poate. Ei ar dori sa doneze o parte din salariile lor pentru a sprijini mediul privat. Tot ce trece de 4000. De £.

 10. Sa va manance cancerul de putori ….de 5-6 ani in fiecare an vi s-au marit salariile cu 25% ….educatoare cu 4 ore pe zi si 4000 lei net….invatatoare pt 3 povesti iau 5000 -6000 net ….si profesoare cu figuri de academicieni cu 7000-8000 lei net….si asta pt activitate in 170 de zile anual …..de 30 de ani nu auzim altceva numai …profesoei ..medici …pensionari…si celelalte putori bugetare….

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut