Peste doua miliarde cheltuite, anual, pentru ajutorul social

La nivelul Primariei municipiului Zalau sunt inregistrate, in momentul de fata, 125 de dosare pentru Legea 416/2001, privind acordarea venitului minim garantat pe economie, iar in aceste dosare sunt incadrate si familiile beneficiarilor de ajutor social. Conform informatiilor primite de la biroul de relatii cu presa al primariei, numarul asistatilor sociali a scazut fata de 2008 si 2007, cand erau inregistrate 131 de dosare.
Beneficiarii acestei legi care sunt apti de munca au obligatia sa presteze lunar 72 de ore in folosul comunitatii. Lunar aceste persoane primesc aproape 18 de mii de lei in total, iar suma depaseste 213.000 de lei intr-un an (2,1 miliarde in lei vechi). Astfel, pentru banii primiti, beneficiarii Legii 416 sunt implicati (sau ar trebui sa fie) in actiuni de salubrizare in oras, de curatare a santurilor si a spatiilor verzi dintre blocuri.
Ajutorul social se acorda pe baza unei cereri si a unei declaratii pe propria raspundere, insotite de actele doveditoare privind componenta familiei si veniturile realizate in luna anterioara depunerii cererii. Actele mai sus mentionate se inregistreaza intr-un registru special al primarului localitatii in a carui raza teritoriala are solicitantul domiciliul sau resedinta (sau unde traieste in cazul persoanelor care nu au locuinta).
Cererile se solutioneaza in maximum 30 de zile de la data inregistrarii, iar pentru acordarea sprijinului financiar, primarul dispune, in mod obligatoriu, efectuarea unei anchete sociale, la domiciliul solicitantului de ajutor social. In cazul in care familia sau persoana care solicita acordarea ajutorului social refuza sa furnizeze informatiile necesare intocmirii anchetei sociale, ii va fi refuzata acordarea ajutorului social.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *