septembrie 30, 2023

Peste 800 de copii salajeni, “uitati” de parinti acasa

0

Copii ai nimanui. Asa au ajuns odraslele uitate acasa de salajenii plecati in strainatate in cautarea unui trai mai bun. In urma lor au lasat, insa, copii care nu aveau nevoie neaparat de un trai mai bun, ci de grija si de dragoste parinteasca. In lipsa lor, acesti copii au ajuns sa ingroase randurile infractorilor sau sa devina tineri cu probleme comportamentale.
Potrivit datelor primite de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj, in aceasta situatie sunt, in judet, 807 copii. Dintre acestia, 138 au ambii parinti plecati la munca in strainatate, 601 au cate un parinte, iar 68 – parintele unic sustinator al familiei. 23 dintre ei au ajuns in plasament la DGASPC, pentru alti 37 stabilindu-se masuri de protectie la rude de pana la gradul IV. Dupa cum ne-a declarat, insa, directorul DGASPC, Violeta Milas, situatia reala din judet ar putea fi si mai grava, multi dintre parintii care pleaca in strainatate omitand sa declare la primarie acest lucru, fapt pentru care copiii respectivi nu apar in statistici. Problema este ca din aceasta nedeclarare decurg o serie de alte neajunsuri la care – spune directorul – parintii nici macar nu se gandesc. Asa este, spre exemplu, faptul ca neavand un reprezentant legal (declarat la primarie), un astfel de copil nu are cine sa-i semneze fisa de inscriere la liceu sau cine sa-si asume raspunderea in caz ca ajunge sa necesite un tratament spitalicesc.
Cat despre consecintele abandonarii acestor copii, Violeta Milas a subliniat ca acestea sunt deosebit de grave si de diverse. “Am avut, din pacate, mai multe cazuri in care copiii au ajuns sa savarseasca infractiuni (furturi) sau sa fuga de acasa. De asemenea, o fata aflata in aceasta situatie a ramas insarcinata”. O alta consecinta a acestui abandon este – potrivit aceluiasi interlocutor – aparitia problemelor afective intre parinti si copil, acesta din urma nemaireusind, de multe ori, sa refaca sentimental legatura cu parintii, preferand, si dupa intoarcerea lor acasa, persoanele care l-au ingrijit pana atunci.
Cu siguranta, si situatia la invatatura a acestor copii este afectata de faptul ca raman fara supravegherea si autoritatea parintilor. Inspectorul scolar general Ioan Abrudan ne-a spus, insa, ca institutia pe care o conduce nu urmareste in mod special situatia acestor copii, asa ca nu se poate face o legatura directa intre rezultatele la invatatura si plecarea parintilor in strainatate. Totusi, consilierii scolari au fost atentionati sa-i supravegheze mai atent. Este, oare, de ajuns?

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut