Peste 72% din firmele care au fost inchise in primele noua luni nu aveau activitate

Peste 72% din firmele care au fost inchise in primele noua luni nu aveau activitate, a declarat presedintele ANAF Sorin Blejnar, care considera ca lichidarea acestor societati nu a fost determinata de aplicarea impozitului minim. “Consideram ca principalele cauze care au dus la oprirea activitatii acestor firme au fost renuntarea la societatile comerciale nefunctionale, restrangerea activitatii din motive de criza economica sau mutarea activitatii altundeva”, a declarat Blejnar pentru MEDIAFAX.
El a aratat ca, din cele 128.046 scocietati inchise in perioada ianuarie-septembrie, 92.723, respectiv 72,4%, nu aveau activitate la momentul respectiv, iar 12.704 firme, reprezentand 10% din total, au avut un volum de activitate nesemnificativ, cu o cifra de afaceri lunara sub 100 de euro.
Presedintele ANAF a aratat ca multe dintre firme s-au inregistrat ca persoane fizice autorizate (PFA) pentru a-si organiza mai bine activitatea.
In perioada mentionata, au fost infiintate 51.845 de persoane fizice autorizate, cu aproape 3.000 mai multe decat pe intreaga perioada din 2008, cand numarul total de noi PFA a fost de 49.092.
Potrivit datelor ANAF, statul a incasat pana in luna septembrie, la bugetul general consolidat, venituri de 592,8 milioane de lei din aplicarea impozitului minim.
Potrivit prevederilor unei ordonante de urgenta care a intrat in vigoare de la 1 mai, firmele in cazul carora impozitul pe profit a fost mai mic decat impozitul minim sunt obligate la plata unor sume calculate in functie de veniturile realizate.
Astfel, firmele platesc un impozit minim anual cuprins intre 2.200 lei (aproximativ 500 euro), daca au venituri totale de pana la 52.000 lei, si 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei. Contribuabilii care inregistreaza profit platesc in continuare un impozit de 16%, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului de venituri in care se incadreaza.
Introducerea acestui impozit a fost criticata de oamenii de afaceri, dar si de reprezentantii partidelor politice.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *