Interviu cu Filonas Chis, directorul Casei Judetene de Pensii Salaj
– Domnule director, persoanele aflate la pensie au mai mult timp sa calatoreasca, sa mearga in vizita la prieteni sau la rude. Ce beneficii au pensionarii in privinta transportului intern?
– Pensionarii din sistemul asigurarilor sociale de stat, din sistemul de pensii si asigurari sociale pentru agricultori, precum si pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurari sociale beneficiaza, anual, de sase calatorii simple (tichete rosii), cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru calatoriile cu trenuri personale, accelerate si trenuri rapide. De aceste facilitati beneficiaza si sotul sau sotia, dupa caz, cu incadrarea in numarul total de calatorii la care are dreptul titularul.
– Dar cei care nu au posibilitatea sa calatoreasca pe calea ferata?
– Acestia beneficiaza, optional, de sase calatorii simple cu reducere de 50% la transportul intern auto sau naval.
– Cati pensionari salajeni circula cu bilete cu pret redus?
– La noi in judet sunt 72.764 pensionari care beneficiaza de reducerea cu 50% a costului biletelor de calatorie, iar 6.362 beneficiaza de bilete gratuite conform unor legi speciale. Cei care au drepturi in baza legilor cu caracter special nr.44/1994, 118/1990 si 189/2000 si au dreptul la 12 calatorii gratuite (tichete verzi), nu pot beneficia si de reducerea de 50%, avand posibilitatea de a opta pentru facilitatea pe care o doreste. In acest sens trebuie sa depuna o cerere de optiune la casa de pensii. De asemenea, si persoanele care nu sunt pensionate dar figureaza in evidentele CNPAS ca beneficiari de drepturi prevazute de legi speciale, pot primi tichete de calatorie gratuite.
– Au fost intampinate probleme vizavi de acordarea biletelor?
– Da. In acest an, 24 de persoane nu au primit cupoanele talon de la Casa Nationala de Pensii pentru drepturile acordate in baza unor legi speciale, dar au depus cerere si urmeaza sa le primeasca.
– De unde se suporta cheltuielile pentru aceste facilitati?
– Acestea se suporta lunar din bugetul de stat si se vireaza in conturile firmelor de transport care predau Casei Judetene de Pensii Salaj tabelele nominale cu datele necesare identificarii persoanelor beneficiare, precum si factura de plata care este onorata in termenul prevazut de lege. Printre aceste societati se numara Transurbis, Trans Salaj, Cento Trans, Sebali Trans, Feldiberg Trans si altele.