Peste 400 de proiecte SAPARD, prelungite

Peste 400 de proiecte SAPARD vor beneficia de prelungirea termenului de executie, iar beneficiarii trebuie sa depuna cereri de rambursare a cheltuielilor pana la finele lunii septembrie, platile aferente acestor proiecte fiind estimate la 90 de milioane euro.

Programul SAPARD trebuia incheiat la finele anului trecut, dar Comisia Europeana a acordat Romaniei o prelungire de un an. In absenta prelungirii, toate platile realizate catre beneficiari dupa expirarea termenului limita ar fi fost acoperite de la bugetul de stat, nefiiind rambursate de CE.

Comisia a anuntat oficial in luna decembrie ca a acordat Romaniei si Bulgariei aceasta derogare.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), care gestioneaza fondurile SAPARD, a inceput procedurile de prelungire, prin acte aditionale, a contractelor pentru proiectele care nu au fost terminate pana la sfarsitul lui 2008, a anuntat vineri institutia.

“Vor beneficia de prelungirea termenului de executie peste 400 de proiecte, cererea de rambursare a cheltuielilor putand fi depusa pana la sfarsitul lunii septembrie 2009. De asemenea, sumele care trebuie platite beneficiarilor se ridica la aproximativ 90 de milioane de euro”, se arata intr-un comunicat al APDRP.

In zilele urmatoare agentia va comunica beneficiarilor cand trebuie sa se prezinte pentru semnarea actului aditional la contractul de finantare, a declarat, in comunicat, Octavian Ciprian Alic, director general interimar al APDRP.

In cadrul programului SAPARD au fost incheiate contracte de finantare pentru 4.549 proiecte, cu o valoare a fondurilor publice (de la CE si bugetul de stat) de 1,4 miliarde euro. Pana in prezent, au fost efectuate plati in valoare de 1,28 miliarde de euro.

Comisia a decis sa stopeze rambursarea platilor realizate de la buget anul trecut, dupa ce a constatat mai multe deficiente la un audit din luna iunie. Autoritatile au oprit de asemenea platile catre beneficiari, pana la implementarea unui plan de actiuni care sa remedieze problemele, solicitat de Comisie.

APDRP a anuntat ca a implementat planul si a reluat platile de la buget in luna octombrie a anului trecut. Comisia a avut insa solicitari suplimentare si nu a decis deocamdata reluarea rambursarilor.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, se va intalni luni la Bruxelles cu Mariann Fischer Boel, Comisarul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, pentru a discuta pe tema reluarii rambursarilor pentru SAPARD.

Surse UE au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ca “urmare a scrisorii transmise de Comisie la sfarsitul lunii noiembrie, in care se solicitau autoritatilor romane mai multe informatii in legatura cu planul de actiune cerut, precum si o intalnire cu autoritatile romane la inceputul lunii decembrie, nu a mai fost primita niciun fel de informatie din partea organismului independent de audit din Romania cu privire la implementarea planului de actiuni”.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *