Majoritatea infractiunilor savarsite de copii sub 18 ani sunt cazuri de furturi, distrugeri si violari de domiciliu. In Salaj nu exista un centru specializat in care acesti copii sa fie supravegheati, iar cei sub 14 ani se intorc in sanul familiei.
Infractionalitatea juvenila ramane la un nivel destul de ridicat in continuare chiar daca numarul minorilor care au comis o fapta penala a scazut fata de anul trecut. In primele noua luni ale anului 311 minori au savarsit 420 de infractiuni, mai putini fata de aceeasi perioada a anului trecut cand numarul minorilor era de 360 iar al faptelor de natura penala comise de acestia – 449. Potrivit informatiilor primite de la Nadia Serban, purtatorul de cuvant al IPJ Salaj, dintre acestia 61 nu au raspuns penal. „Foarte multe furturi au fost savarsite de copii intre 14-16 ani. In aceasta categorie de varsta avem inregistrate 80 de furturi cu 56 de autori. Mai sunt si distrugeri, violari de domiciliu comise tot de tineri de aceasta varsta. In ceea ce priveste categoria 16-18 ani, avem un viol cu un singur autor, patru talharii cu tot atatia autori si 136 de furturi cu 94 de autori”, a declarat Serban. Conform Codului penal, minorul care nu a implinit varsta de 14 ani nu raspunde penal iar cel cu varsta intre 14 si 16 ani raspunde penal numai daca se dovedeste ca a savarsit fapta cu discernamant.

CE FACE STATUL
Cazurile sunt anchetate de politie apoi se judeca in instanta. Parchetul sesizeaza Protectia Copilului pentru a fi luate masuri in cazul minorilor sub 14 ani. Serviciile de protectie a copilului pot interveni pentru instituirea unor masuri de protectie specializata doar daca sunt instiintate atunci cand o fapta este cercetata de Politie si Parchet.
Potrivit Violetei Milas, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, masurile care pot fi luate, potrivit legii, sunt supravegherea specializata in sarcina familiei sau plasarea minorului intr-un centru specializat pentru copiii cu probleme de comportament si care au savarsit fapte penale. Insa la noi in judet nu exista un asemenea centru iar in alte judete nu este loc. In acest an institutia a primit 57 de sesizari de la Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj. In 30 dintre cazuri a fost dispusa masura de supraveghere specializata in sarcina familiei insa copilul se intoarce in acelasi mediu familial in care se afla si cand a comis infractiunea.