Peste 3.300 de sălăjeni beneficiază de venitul minim de incluziune

În luna ianuarie 2024, în baza de date a Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Sălaj (AJPIS) figurau 3.345 de beneficiari de venit minim de incluziune, familii și persoane singure.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin AJPIS, a început plata pentru beneficiarii de Venit Minim de Incluziune (VMI), ajutor care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Suma totală plătită celor 3.345 de beneficiari în luna ianuarie este de 2.645.737 de lei.

Potrivit informațiilor furnizate de AJPIS Sălaj, pe 20 februarie se alimentează conturile pentru cei care au optat pentru încasarea VMI pe card, iar în ultima decadă a lunii (între 22 februarie și ultima zi a lunii) se asigură plata prin mandat poștal, conform convenției încheiate cu Poșta Română.

Venitul Minim de Incluziune (VMI) reprezintă un program unic de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile vulnerabile să depășească obstacolele financiare pe care le întâmpină și să-și îmbunătățească viața. Acesta este un beneficiu prevăzut în Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune și are două componente: sprijin pentru incluziune și, respectiv, sprijin pentru familiile pentru copii.

VMI înlocuiește prestațiile anterioare, respectiv, venitul minim garantat (VMG) și alocația pentru susținerea familiei (ASF). Măsurile adoptate prin această lege fac parte din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), capitolul 13 ”Reforme sociale” jalonul 384, având scopul de a reduce sărăcia în rândul persoanelor vulnerabile, totodată diminuând sarcinile administrative pentru administrația locală și beneficiari.”

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *