Peste 200 de medicamente prioritare la aprovizionare în țările UE

La nivelul Comisiei Europene s-a înregistrat o premieră: marți, a fost publicată pentru prima dată o listă cu medicamente esențiale. Lista conține peste 200 de medicamente a căror aprovizionare continuă este considerată o prioritate în Uniunea Europeană, pentru a evita vătămări grave la pacienți și pentru a ajuta sistemele de sănătate să funcționeze.

Potrivit Agenției Europene a Medicamentului (EMA), medicamentele incluse pe listă vor fi prioritizate pentru acțiuni la nivelul UE, pentru consolidarea lanțurilor lor de aprovizionare și pentru a minimiza riscul de întreruperi în aprovizionare.

Lista cuprinde atât medicamente inovatoare, cât și medicamente generice pentru uz uman, care acoperă o gamă largă de domenii terapeutice – cum ar fi vaccinurile și medicamentele pentru boli rare.

Statele membre Uniunii Europene au revizuit 600 de substanțe active din listele naționale existente de medicamente critice, iar la nivel UE s-au selectat 200 de medicamente. Revizuirea listei va continua în 2024 și va acoperi medicamentele autorizate care nu au fost incluse în prima etapă.

Rețeaua europeană de reglementare a medicamentelor va monitoriza îndeaproape medicamentele de pe lista Uniunii și va implementa măsuri pentru a minimiza riscul de întreruperi în aprovizionare. Obligațiile suplimentare pentru deținătorii de autorizații de punere pe piață și autoritățile naționale competente sunt mai departe definite în proiectul viitoarei legislații farmaceutice UE.

Comisia Europeană va analiza, de asemenea, lanțul de aprovizionare al medicamentelor critice pentru a determina vulnerabilitățile potențiale.

În astfel de cazuri, Comisia și Grupul executiv al Agenției Europene a Medicamentului pentru lipsa și siguranța produselor medicamentoase pot propune măsuri pentru a aborda vulnerabilitățile și pentru a consolida securitatea aprovizionării cu aceste medicamente, inclusiv recomandări pentru companii de a diversifica furnizorii sau de a crește producția în cadrul UE; stimulente pentru investiții; obligații reglementare suplimentare pentru companii; achiziționare cu obligații contractuale puternice pentru livrare.

Potrivit EMA, aceste măsuri vor asigura aprovizionarea adecvată și continuă a medicamentelor critice pentru pacienți și sistemele de sănătate din întreaga UE.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *