Peste 20% dintre microintreprinderi, respectiv circa 100.000, isi vor schimba regimul juridic, devenind persoane fizice autorizate, pentru a nu fi obligate sa plateasca impozitul minim, a declarat, miercuri, Luminita Ristea, managing partner al firmei de consultanta Nexia International. „Persoanele fizice autorizate vor fi impozitate cu 16% din profit, dar vor avea dreptul la deducerea unor cheltuieli”, a spus Ristea, intr-o conferinta de presa.
Potrivit datelor Ministerului de Finante, in 2007 existau in Romania 478.173 de microintreprinderi. Ristea a aratat ca introducerea impozitului minim ar putea determina expertii contabili, auditorii, consultantii fiscali, lichidatorii, avocatii sau arhitectii sa isi inchida firmele si sa devina persoane fizice autorizate. Ea a precizat ca, dintre noile masuri fiscale, persoanele fizice autorizate vor fi afectate doar de costurile cu autoturismele. „Deducerea cu cheltuielile de reparatii si combustibil nu se poate face”, a spus Ristea.
Potrivit avocatului Dinu Petre, partener al Nexia, introducerea impozitului minim va dinamiza activitatea de reorganizare, pentru ca firmele inactive vor fi eliminate. Pe de alta parte, Petre considera ca introducerea impozitului minim va pune presiune fiscala pe companii si va determina unele firme sa-si transfere activitatea in state precum Bulgaria sau Cipru.
„Se vor reorienta catre astfel de relocari cei care vor fi nevoiti sa plateasca un impozit mare. Daca firmele mari vor incepe, din cauza presiunii fiscale, sa se mute, efectul va fi invers decat cel prevazut prin ordonanta de urgenta a Guvernului”, a afirmat Petre. Ca solutii la situatia actuala, Petre a indicat, pentru firmele mici, realizarea de fuziuni sau apelarea la servicii de consultanta fiscala, sau preluarea acestora de catre companii mari. „Cred ca va urma o tendinta de coagulare a micilor comercianti, pentru ca este mult mai usor sa suporti un impozit in doi sau in trei”, a afirmat Petre.
Guvernul a aprobat sambata o ordonanta de urgenta prin care stabileste ca firmele vor plati, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins intre 2.200 lei (aproximativ 500 euro), daca au venituri totale de pana la 52.000 lei, si 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.