Peste 1.800 de consumatori casnici si circa 490 de agenti economici din judet figureaza pe lista neagra pentru neplata la termen a facturilor de curent, ne-a declarat Viorel Pop, directorul Agentiei de Furnizare a Energiei Electrice (AFEE) Zalau. Suma totala pe care AFEE o are de recuperat de la acestia depaseste 770.000 de lei (7,7 miliarde de lei vechi).
Potrivit reprezentantului Electrica, 784 de gospodarii salajene si 281 de societati sunt, deja, debransate de la reteaua de alimentare cu energie electrica, fie la cerere (pentru ca nu folosesc, din diverse motive, locuinta), fie pentru neplata. Agentii economici in cauza au de achitat catre furnizorul de energie electrica 281.000 de lei, de aproape cinci ori mai mult decat consumatorii casnici.
AFEE Zalau ii ameninta cu deconectarea pe alti 1.100 de salajeni, datori cu circa 70.000 de lei si 206 agenti economici, a caror restante ating 360.000 de lei. Toti acestia au depasit termenul scadent, a mai precizat Viorel Pop.
Campion in randul consumatorilor casnici cu cele mai mari datorii figureaza un locuitor din Diosod, care a furat curent de la retea, valoarea prejudiciului fiind estimata la 5.732 lei. Pozitiile urmatoare sunt ocupate de doi zalauani, cu 2.100 lei, respectiv 1.919 lei. Totusi, mentioneaza directorul Agentiei de Furnizare, mai mult de jumatate dintre datornici, in principal domiciliati in mediul rural, au datorii de pana in 10 lei.
In ceea ce-i priveste pe agentii economici, pe primul si al treilea loc al clasamentului regasim doua unitati sanitare, cu restante de 63.000 de lei, respectiv 17.000 de lei, in timp ce pe treapta a doua se situeaza o firma salajeana in reorganizare, datoare cu 26.500 de lei.
Pentru a nu le fi sistata furnizarea energiei electrice, consumatorii sunt sfatuiti sa isi achite cu regularitate facturile. „In cazul persoanelor fizice, termenul scadent pentru plata facturii este de 15 zile de la emiterea ei, dupa care clientii nostri mai au la dispozitie 30 de zile in care pot achita fara penalizari. La expirarea celor 45 de zile, Electrica le va percepe penalitati de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere, aplicate imediat dupa depasirea scadentei”, explica directorul AFEE Zalau. Pentru persoanele juridice, termenul scadent este de 10 zile de la eliberarea facturii.
Reluarea furnizarii curentului electric se va face numai dupa ce consumatorul va plati o taxa de deconectare/reconectare, in valoare de 100 de lei. In plus, trebuie sa constituie o garantie, prin plata in avans a contravalorii consumului pe cel putin doua luni. Un alt inconvenient il reprezinta timpul de realimentare, ce poate ajunge, dupa cum sustine Pop, la 48 de ore.