Din cei 3.081.398 de lei, cati trebuia sa colecteze ANAF, din forfetar, de la firmele din judet, in contul administratiei au intrat doar 1.216.398 lei. Societatile restante datoreaza, astfel, statului peste 1,8 milioane de lei (18 miliarde de lei vechi).
Peste jumatate din firmele din Salaj au… omis sa-si plateasca impozitul minim anual (denumirea oficiala pentru celebrul impozit forfetar) in termenul stabilit de autoritati: 27 iulie. Potrivit datelor primite de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP), din totalul de 4.422 de societati comerciale din judet, care ar fi trebuit sa plateasca statului un impozit
minim total de 3.081.398 lei, doar 2.038 s-au achitat de aceasta obligatie, cuantificand 1.216.398 de lei. Restul de 2.384 nu si-au achitat impozitul in termen, riscand, intr-o prima faza, penalitati de intarziere de 0,1 la suta pe zi din suma datorata.
Dupa cum ne-a declarat Cornel Maghiar, director coordonator adjunct al DGFP Salaj, o parte din firmele restante au achitat, ulterior expirarii termenului limita, sumele datorate, plus penalitatile aferente perioadei de intarziere. Pentru ceilalti, au fost demarate procedurile legale premergatoare (somatii) masurii de executare silita, in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala.
Executarea silita vine dupa o perioada in care mii de societati au fost radiate ori si-au suspendat activitatea speriate ca nu vor avea de unde sa plateasca impozitul forfetar. In Salaj, conform datelor Oficiului Registrului Comertului, nu mai putin de 849 de firme si-au suspendat activitatea, 295 au fost radiate si noua dizolvate.
Impozit mai mare la anul
Impozitul minim anual a intrat in vigoare in acest an, pe 1 mai, aplicandu-se pe categorii de contribuabili, in functie de nivelul cifrei de afaceri din 2008. Pentru perioada mai-decembrie 2009, indiferent daca inregistreaza sau nu profit, firmele romanesti aveau de platit statului, pana in 27 iulie, minim 1.467 de lei. Din 2010, impozitul minim anual va fi de 2.200 de lei. Asta daca nu cumva, intre timp, guvernantii renunta la aplicarea lui.