septembrie 28, 2022

Pesta porcina pune pe butuci sectorul cresterii suinelor din Romania, cu ajutorul guvernarii

Cunoscutul europarlamentar cu origini salajene – in Romanasi – Daniel Buda face o analiza a fenomenului pestei porcine si scoate in evidenta marile slabiciuni ale sistemului, care duc la prabusirea sectorului cresterii porcilor in Romania. El acuza guvernarea de o incompetenta cu urmari foarte grave si spune ca in momentul de fata salvarea nu mai poate veni decat de la Uniunea Europeana. "În urma cu ceva vreme, atrageam atentia asupra pericolului distrugerii sectorului de crestere a suinelor sau, daca vreti, a "porcilor cu patru picioare". În momentul de fata, doar Comisia Europeana poate salva situatia prin activarea mecanismelor care sa permita stocarea privata a carnii de porc pentru a combate practicile concurentiale care sunt la limita legalitatii dar care, cu siguranta, sunt profund imorale. Profitând de neputinta sectorului de a face fata acestor cazuri de forta majora, o "sama" de retaileri încearca sa îsi umple buzunarele prin mijloace cel putin îndoielnice. Federatia Nationala Pro Agro semnaleaza o problema stringenta cu care se confrunta crescatorii români de porci, aflati deja în pragul disperarii. Majoritatea retailerilor au marit achizitiile intracomunitare de carne, în defavoarea carnii românesti, odata cu aparitia Pestei Porcine Africane pe teritoriul tarii. Prin practicarea unor preturi de dumping, retailerii îsi asigura venituri substantiale si îsi consolideaza pozitia pe piata interna, fermierilor români fiindu-le aproape imposibil sa supravietuiasca în conditiile date. Pâna la începutul acestei saptamâni au fost ucisi 78.000 de porci din ferme si gospodarii ale populatiei. În acest context, devine importanta sprijinirea produselor românesti de carne de porc în marile lanturi de magazine, iar autoritatile nationale au un rol esential în promovarea produselor autohtone.

rn

Problema Pestei Porcine Africane care macelareste sectorul este mult prea complicata pentru a fi expediata în câteva rânduri, iar acest lucru demonstreaza faptul ca ea este abordata dincolo de site-urile de specialitate, respectabile de altfel. O sa mai vorbim despre acest lucru, dar nu acum. Sa nu se creada însa ca am uitat vreo virgula si le multumesc celor care au înteles ca interesele României trebuie protejate în fata oricui.
Ceea ce se întâmpla astazi pe piata demonstreaza însa ca se doreste sa existe cât mai multi "ghiocei" sau indivizi muti si surzi pentru ca altii sa îsi vada de propriile interese. Pericolul vine în principal din afara Uniunii Europene, iar solutia cu siguranta poate veni doar din partea Uniunii Europene prin Comisia Europeana care, din nou, trebuie sa faca pe "mama ranitilor". Incompetentii de la PSD, desi atentionati din 2015 cu privire la pericolul raspândirii Pestei Porcine, au ignorat cu desarvârsire aceasta problema.
Sectorul agricol s-a confruntat de-a lungul timpului cu nenumaroase provocari, fie ca vorbim de sectorul laptelui, al carnii de pasare si cel al sectorului carnii de porc. În anul 2015 am si purtat corespondenta cu Comisarul European pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, domnul Vytenis Andriukaitis, care de altfel, mi-a si comunicat ca la nivelul Comisiei Europene exista preocupari majore, iar în acest sens, se pot accesa resurse financiare de la Uniunea Europeana pentru a preveni raspândirea PPA. Având în vedere evolutia foarte agresiva a epidemiei, Pesta Porcina Africana extinzându-se la aproape 100 de localitati din opt judete, autoritatile române au obligatia sa acceseze de îndata fondurile europene pentru a combate aceasta boala si a salva sectorul românesc de productie a carnii de porc.
Tocmai din acest motiv, Uniunea Europeana a conceput mecanisme de interventie prin care sectoarele vizate sa aiba posibilitatea de a-si stoca productia pâna ce trece valul de "canicula", desi asfaltul încins al Bucurestiului pare a fi nimicitor pentru toate cozile de topor care doresc sa îngenuncheze orice sector din România. Nu degeaba domnul Daea a dat ordin sa se pârjoleasca holdele de grâu si lanurile de porumb la fel ca pe vremea tatarilor însa cu o singura diferenta: atunci românii voiau sa îsi salveze tara, iar acum cei de la PSD doresc sa îsi salveze pielea. Concluzionând, singura solutie în aceasta situatia este stocarea privata, doar ca cineva trebuie sa o si solicite", spune europarlamentarul Daniel Buda.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.