noiembrie 27, 2022

Pesta porcina la Dersida-prima sedinta a CJSU condusa de noul prefect Virgil Turcas

 

rn

Luni, 16 decembrie 2019, sub conducerea noului Prefectul al judetului Salaj, Virgil Turcas s-a intrunit in sedinta extraordinara Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Salaj, ca urmare a confirmarii de catre IDSA Bucuresti a unui nou focar de PPA la porc domestic in localitatea Dersida (comuna Bobota).

rn

In acest contex s-a adoptat o Hotarâre de CJSU privind aprobarea Planului de masuri pentru controlul pestei porcine africane (PPA) confirmata la porc domestic, intr-o gospodarie din localitatea Dresida, comuna Bobota, judetul Salaj.

rn

Planul de masuri stabileste ca incepand cu data 16.12.2019 se stabileste o zona de protectie in jurul focarului din localitatea Dersida cu o raza de 3 km, incluzând localitaţile: Bobota-partial, Dersida si Sarmasag-partial;

rn

Zona de supraveghere stabilita in jurul focarului, cu o raza de 10 km, include localitaţile: Bobota-partial, Zalnoc, Chiesd, Sighetu Silvaniei, Colonia Sighetu Silvaniei, Sarmasag-partial, Lompird, Moiad, Maeriste, Giurtelecu Simleului-partial, Doh din jud. Salaj si localitatile Secheresa, Supuru de Sus, Giorocuta, Supuru de Jos (partial), Corund, Bogdand-partial si Hurezu Mare din judetul Satu Mare.

rn

Prefecturea Salaj informeaza ca inca din momentul apartiei suspiciunii de Pesta Porcina Africana (PPA) in gospodaria din localitatea Dresida, in urma testarii virusologice realizate in laboratorul din cadrul DSVSA Salaj, in gospodaria respectiva s-au luat o serie de masuri, precum: plasarea exploatatiei sub supraveghere; inventarierea animalelor existente in exploatatie , examinarea clinica a acestora si recoltare de probe de sânge; intocmirea anchetei epidemiologice cu stabilirea posibilei surse de infectie; sacrificarea animalelor din exploatatie (2 exemplare); ecarisarea teritoriului prin ingroparea cadavrelor de porci; dezinfectia in totalitate a exploatatiei.

rn

Cerintele minime de biosecuritate ce trebuie respectate de catre populatie, pentru a preveni introducerea virusului PPA in exploatatiile non-profesionale in care se cresc porcine domestice sunt: porcinele domestice din exploatatiile nonprofesionale trebuie detinute in spatii ingradite, fara posibilitatea de a veni in contact cu porcinele domestice din alte exploatatii, cu porci mistreti sau cu proprietari straini care detin porcine domestice; animalele sa nu fie hranite cu resturi alimentare/laturi ce contin resturi de la carnea de porc gatita in familie; sa nu existe contact intre porcii domestici si orice produs sau subprodus provenit de la porcii mistreti, inclusiv de la cei vânati sau morti; cresterea porcinelor domestice in spatii neingradite si neprotejate impotriva contactului cu porcii mistreti este strict interzisa; scroafele/ vierii sa nu fie scoase/ scosi din exploatatie in scopul montei cu animale din alta exploatatie; in zonele in care pesta porcina africana a fost confirmata oficial, este interzisa hranirea animalelor sau folosirea de asternut cu iarba ori fân provenite din zonele aflate sub restrictii.

rn

Prefectura mai transmite ca la controalele in trafic efectuate de catre DSVSA si IPJ, porcii care se transporta fara documente sanitar-veterinare sau sunt neidentificati, se ucid pe loc. Detinatorii de porcine domestice din exploatatiile nonprofesionale au obligatia sa comunice medicului veterinar de libera practica imputernicit potrivit legii modificarile aparute in starea de sanatate a porcinelor proprii sau in exploatatiile limitrofe, numarul animalelor moarte.

rn

Pesta porcina africana nu afecteaza omul. Nu exista nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici si mistretii.

rn

 

rn

 

rn

 

rn

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *