decembrie 7, 2022

Pesta porcina africana aparuta in judetul vecin Satu Mare pune Salajul in alerta maxima

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat luni, 31 iulie, primul focar de pesta porcina africana, la porci domestici, la periferia municipiului Satu Mare. Investigatia epidemiologica a relevat existenta unui focar primar si a unui focar secundar. Desi Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu Mare si DSVSA Satu Mare au intervenit prompt, deja e alarma in toata Europa, ba chiar la nivel mondial, fiind notificata si Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor.
Autoritatile din Satu Mare au luat toate masurile posibile – au fost impuse restrictii de miscare pentru exploatatiile infectate; au fost ucise animalele din focar si cele 7 cadavre au fost distruse prin incinerare; s-a dezinfectat tot perimetrul care putea fi afectat, inclusiv utilajele folosite; a fost efectuat recensamântul exploatatiilor cu suine din apropiereaq gospodariilor afectate; au fost stabilite zona de protectie si de supraveghere în jurul focarului; s-au instituit masurilor specifice de control a bolii etc. Cu toate acestea, nimic nu e sigur. Cu atat mai mult pentru Salaj, avand in vedere ca ne aflam in proximitatea focarului.

DSVSA Salaj si Politia verifica orice transport
de porcine la granita cu judetul Satu Mare

Nici un porc, inclusiv porcii mistreti, nu mai misca
in judet fara stirea medicilor veterinari

Directorul DSVSA Salaj, medicul veterinar Mircea Martin, recent revenit (dupa o detasare de sase luni la Buzau) in functia pe care o detine din 2005 prin concurs, ne spune care sunt pericolele pentru Salaj si masurile luate
In total, Salajul are 94.984 capete de porcine. “n Salaj sunt 14 ferme comerciale de porci, care au intre 1.000 – 2.000 de capete fiecare. Fermele sunt pe raza localitatilor Cehu Silvaniei, Chiesd, Mirsid, Treznea, Verveghiu, ne spune Mircea Martin.
“DSVSA Salaj a luat deja masuri. Am avut o discutie cu prefectul legat de planul de masuri care se aplica. “n colaborare cu politia, vom intensifica controalele in trafic la granita cu Satu Mare privind transportul de porcine. “n acest sens, am instituit cinci puncte de control, unde se vor afla cate doi medici veterinari: la Napradea, Cehu Silvaniei, Sarmasag, Bobota si Nusfalau. Vom intensifica controalele in targurile autorizate de animale din tot judetul. Fiecare targ de animale are cate un medic veterinar. Vom distribui materiale informative la toate primariile din judet. Vom mediatiza, ca oamenii sa fie informati sa nu cumprere animale din Satu Mare. Vom face controale in targuri neautorizate unde se practica comertul cu porci. Azi avem o sedinta cu toti medicii veterinari din judet si cu toate asociatiile de vanatoare, cu scopul de a preveni raspandirea bolii in mediul silvic si a monitoriza populatia de mistreti. Asociatiile de vanatoare vor fi obligate sa raporteze de urgenta orice caz de imbolnavire de mistret. Vom face controale in toate pietele agroalimentare din judet, pentru verificarea produselor alimentare, sa nu provina din zona unde evolueaza boala: Ucraina, Polonia si Cehia”, spune Mircea Martin.

Grozavia pestei porcine

Tot directorul DSVSA Salaj, medic veterinar cu experienta, ne explica grozavia bolii. stop_coloana
“Pesta porcina africana este o boala infectioasa de import, iar in urma cu cativa ani practic nici nu exista in Europa. Boala a aparut si provine dintr-o zona tropicala. Este foarte periculoasa pentru animale, are un grad foarte mare de raspandire si provoaca mortalitate sau morbiditate. Impactul economic este urias, pentru ca animalul infectat trebuie ucis si incinerat, la fel si animalele cu care a avut un contact. Pagubele produse de aceasta boala sunt imense. Boala, pentru om, nu are efect. Omul nu este afectat deloc. Dar carnea infectata nu este comestibila. Un porc infectat moare in cateva zile de la infestare”, spune Mircea Martin, care remarca si faptul ca in judetul Salaj nu s-a constatat in era post decembrista nici o epizootie majora la nici o specie de animale.

Simptomele animalului contaminat

Porcul contaminat are urmatoarele simtome, iar omul trebuie sa anunte medicul veterinar cand vede ca animalul este apatic, bea multa apa din cauza ca are febra mare, ii ies pete pe piele, nu prea mananca, extremitatile (urechile, coada, ratul, picioarele) se inrosesc. Animalul moare in cateva zile, pentru ca boala produce hemoragi interne.
Proprietarul trebuie sa anunte de urgenta medicul veterinar la primele semne de inbolnavire a animalului.

Contaminarea vine,
cel mai probabil, din Ucraina;
Comisia Europeana va decide restrictii pentru Romania

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelo a notificat toate structurile abilitate de la nivel national si structurile omoloage din Uniunea Europeana, precum si Organizatia Mondial? a Sanatatii Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pesta porcina africana pe teritoriul României.
Urmeaza sa fie convocat Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, în vederea informarii si adoptarii unei Hotarâri privind stabilirea atributiilor pentru ministerele cu responsabilitati în controlul bolii, conform Hotarârii de Guvern 830/2016, care stabileste Programul National de Control si Planul de Contingenta pentru pesta porcina africana.
“n urma confirmarii prezentei virusului pestei porcine africane în tara noastra, Comisia Europeana va adopta o decizie privind zona aflata sub restrictii, masurile care trebuie respectate de România si perioada pentru care acestea vor fi aplicate. “n aceasta zona, va fi interzisa miscarea suinelor domestice si salbatice, a produselor si subproduselor, a materialului seminal, ovulelor si embrionilor provenite de la acestea.
Din primele investigatii întreprinse la fata locului, de catre echipa de inspectori ai DSVSA Satu Mare, a reiesit suspiciunea ca virusul bolii a fost introdus în tara prin intermediul unor produse de origine animala contaminate provenite din Ucraina.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *