Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Salaj s-a reunit ieri, luni 18 martie, si a adoptat un plan de masuri pentru controlul Pestei Porcine Africane (PPA) în exploatatiile din localitatile sumal, Lesmir, Camar, Padureni, Dumuslau si Zalnoc, ca urmare a confirmarii oficiale a pestei porcine africane la mistreti din Complexul de vânatoare din localitatea Balc, judetul Bihor.

rn

Localitati salajene mentionate se înscriu în raza de 10 kilometri a zonei de supraveghere în cazul focarului din localitatea Balc.
Principalele masuri în zona de supraveghere stabilita vizeaza efectuarea unui recensamânt si a unui examen clinic al tuturor porcilor domestici din cele sase localitati si interzicerea circulatiei si transportului porcilor pe drumurile publice sau private.
Aplicarea masurilor în zona de supraveghere se mentine cel putin pâna când operatiunile de curatare, de dezinfectie si, daca este necesar, de dezinsectie preliminara a exploatatiei infectate sunt terminate si porcii prezenti în toate exploatatiile au fost supusi unor examene clinice si atunci când este necesar, de laborator, efectuate în conformitate cu manualul de diagnostic, pentru a detecta eventuala prezenta a virusului Pestei Porcine Africane.
Examenele prevazute nu se pot efectua înainte de trecerea a 40 de zile de la terminarea operatiunilor preliminare de curatare, de dezinfectie si, daca este necesar, de dezinsectie a exploatatiei infectate, anunta Prefectura Salaj.

rn

Maladia porcilor s-a raspandit agresiv in judetul nostru la inceputul acestui an

rn

Din comunicatul emis de Prefectura Salaj la inceputul acestei luni reiesea ca periculosul virus este o amenintare care a crescut exponential la inceputul acestui an, in care s-au inregistrat primele focare la porci domestici, in gospodarii, iar numarul de cazuri confirmate la porci mistreti a fost numai in primele doua luni ale anului de opt ori mai mare decat pe intreg parcursul anului trecut.

rn

De la aparitia Pestei Porcine Africane (PPA) si pâna în prezent, pe raza judetului Salaj au fost diagnosticati 44 de mistreti, din care cinci în 2018 si 39 în 2019.
De asemenea, au fost declarate si doua focare de PPA la porcii domestici, în exploatatii non-profesionale, si anume în localitatea Bobota, unde au fost sacrificate 20 de capete, si în localitatea Doh, unde doi porci au fost sacrificati de catre proprietar, cinci au murit, iar 15 capete au fost eutanasiate.