10 focare de pestă porcină pe Valea Someşului

1
4186

Numărul focarelor de pestă porcină africană a „explodat” pur şi simplu, în ultimele două săptămâni, în mai multe localităţi de pe Valea Someşului, medicii veterinari identificând 25 de porci decedaţi din cauza bolii, alte 45 de capete fiind sacrificate pentru a opri răspândirea bolii.

„Începând cu 29 noiembrie în judeţ au apărut 10 focare de pestă porcină africană, dintre care câte unul în Cuceu, Rona, Zalha şi Băbeni şi câte două la Surduc, Ciocmani şi Gâlgău Almaşului”, a precizat, vineri, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, medicul veterinar Cosmin Todoruţ.

Potrivit acestuia, cu excepţia focarului din Cuceu, toate celelalte au avut ca sursă de apariţie animale dintr-o gospodărie din Surduc, vândute în localităţile învecinate după ce proprietarul lor a văzut că porcii se îmbolnăvesc şi mor.

„Am găsit 25 de porci morţi, dintre care 13 provenind de la familia din Surduc. I-am adunat împreună cu cei de la Poliţie de pe câmp şi de prin pădure. Proprietarului acestor porci urmează să-i facem plângere penală”, a declarat Cosmin Todoruţ.

Cu plângere penală s-a ales şi un proprietar de porci bolnavi de pestă porcină africană care a refuzat să predea medicilor veterinari carnea şi produsele de la animalele sacrificate.

Pentru prevenirea răspândirii bolii, 45 de porci din focarele menţionate au fost sacrificaţi, 17 dintre ei fiind din focarul de la Cuceu.

În ceea ce priveşte pesta porcină în mediul silvatic, ultimul caz a fost înregistrat în 24 noiembrie, la Traniş, la un porc mistreţ împuşcat de vânători.  

1 COMENTARIU

  1. După ce au închis oamenii în case, acum le ia și mâncarea de la gură! Mulțumim regimului nazist PNL! Când încep deportările în lagărele de muncă forțată?

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.