septembrie 26, 2022

Pesta porcina a bagat in sedinta autoritatile din Salaj

Focar de pesta confirmat in fondul de vanatoare de la Carastelec

rn

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Salaj s-a intrunit marti, 24 iulie, in sedinta extraordinara, sub coordonarea subprefectului Vegh Alexandru, pentru a adopta planul de masuri in vederea combaterii bolii pesta porcina africana, din focarul confirmat la mistret, in Fondul de Vanatoare 30 Carastelec, padurea Meja, comuna Maeriste.
Prin planul de masuri adoptat a fost stabilita ca zona infectata, in conformitate cu Art 16. din Directiva CE 60/2002, pe urmatoarele fonduri de vanatoare (FV) administrate de Asociatia de Vanatoare Silvania Ardeleneasca: FV 30 Carastelec cuprinzand localitatile: Bobota, Camar, Dumuslau, Carastelec, Maeriste, Doh, Maladia, Cristelec, Pusta, Bilghezd, Uileacu simleului, Zalnoc; FV 31 Lapis – partial, cuprinzand localitatile: sumal, Lesmir, Zauan Bai, Ip.
De asemenea, au fost stabilite zone control: FV 28 Chiesd, cuprinzand localitatile: Dersida, Sarmasag, Chiesd, Sighetu Silvaniei, Colonia Sighetu Silvaniei, cu Barierele naturale si artificiale fata de zona infectata: drumul European E 81 Sarmasag – Bobota, raul Crasna, calea ferata; FV 27 Magura cuprinzand localitatile: Moiad, Lompirt, Ilisua, Giurtelecu simleului, Poiana Magura, Cehei, Badacin, Sici, Pericei, Simleu Silvaniei, cu Barierele naturale si artificiale fata de zona infectata: drumul judetean 108 F simleu Silvaniei-Moiad, raul Crasna, calea ferata; FV 31 Lapis – partial, cuprinzand localitatile: Port, Marca, Cosniciu de Jos, Cosniciu de Sus, Cerisa, Halmasd, Drighiu, Nusfalau, cu Barierele naturale si artificiale fata de zona infectata: drumul national 19 B Nusfalau – Port, raul Barcau, calea ferata; FV 29 Huseni – partial, cuprinzand localitatile: Bic, Ratin, Huseni cu Barierele naturale si artificiale fata de zona infectata: drumul national 1H simleu Silvaniei-Nusfalau, raul Crasna, calea ferata.
In zona infectata toti porcii domestici din exploatatii trebuie sa fie tinuti in adaposturile lor sau in alte locuri unde pot fi izolati de porcii salbatici, care nu trebuie sa aiba acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi in contact cu porcii din exploatatie.

rn

De asemenea, niciun porc nu are voie sa intre sau sa iasa din exploatatie, cu exceptia autorizarii organelor competente, tinand seama de situatia epidemiologica.

rn

In fondurile de vanatoare din zona infectata Grupul Local de Experti, intrunit in data de 21 iulie, a stabilit o serie de masuri care prevad, printre altele, suspendarea vanatorii pentru toate speciile; interzicerea utilizarii de cereale recoltate din zona infectata in hrana porcilor domestici; suspendarea administrarii de hrana la locurile de hranire a mistretilor, cu exceptia zonelor in care s-au semnalat pagube in culturile agricole; interzicerea circulatiei animalelor domestice (ovine, caprine, bovine etc) prin incinta padurilor, inclusiv transhumanta; interzicerea accesul, din orice motive, a persoanelor neautorizate in aceste paduri (prin exceptie este permisa aprovizionarea cu masa lemnoasa din rampe, cu notificarea DSVSA); efectuarea de inspectii/ patrulari zilnice pentru depistarea de porci mistreti morti/ bolnavi de catre personalul propriu al fondurilor de vanatoare supuse restrictiilor. Respectarea restrictiilor impuse populatiei se va monitoriza de catre personalul MAI Salaj.

rn

Masurile propuse se vor realiza de catre Unitatea operationala locala din cadrul Centrului local de combatere a bolilor transmisibile ale animalelor si zoonozelor (CLCB) la nivelul judetului Salaj.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.