Personalităţi de prim rang la marcarea Zilei Unirii Principatelor, de la Zalău

Personalităţi de prim rang la marcarea Zilei Unirii Principatelor, de la Zalău

Personalităţi naţionale şi internaţionale de prim rang, alături de oficialităţi locale şi judeţene au fost prezente duminică, la Zalău, la bustul lui Simion Bărnuţiu, la marcarea Zilei Unirii Principatelor Române, de la 24 ianuarie 1859.

Printre cei prezenţi s-au numărat ministrul de Interne, Lucian Bode, fostul Ambasador al Statelor Unite ale Americii – Adrian Zuckerman, ambasadorul Belarusului – Andrei Grinkevich, ministrul consilier la ambasada Federaţiei Rusia – Igor Iniushkin, europarlamentarul Cristian Terheş, oficialităţi locale şi judeţene.

“Marile reforme statale au începutul la mijlocul secolului XIX, punctul de infleţiune fiind dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, drept domnitor al Principatelor Unite al Moldovei şi Ţării Româneşti. Recunoaşterea acestei duble alegeri, urmată de unificare instituţională, dar şi o serie de acţiuni majore, precum adoptarea primei Constituţii româneşti, reforma electorală, reforma agrară şi cea învăţământului reprezintă repere majore şi au fixat momentul Micii Unirii drept fundament pentru întregirea naţională de la 1918. Unirea de la 1959 a fost rezultatul dorinţei de nestăvilit a unei naţiuni care a renăscut şi care a pornit pe drumul ireversibil al unităţii naţionale, câştigând ulterior victorii de etapă cu jerfe imense, până la momentul desăvârşirii marelui act al Unirii de la 1918”, a  precizat, în discursul său, ministrul de Interne, Lucian Bode.  

În cadrul festivităţilor, au fost depuse jerbe de flori la bustul lui Simion Bărnuţiu, iar mai apoi a fost intonată Hora Unirii.

Festivităţile continuă după amiază, la Şimleu Silvaniei, cu marcarea Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului, printr-o masă rotundă găzduită de primăria oraşului, precum şi o serie de evenimente la Muzeul Holocaustului din Şimleu Silvaniei, printre care video-interviuri cu supravieţuitori ai Holocaustului, celebrarea supravieţuitorilor Holocaustului – intervenţie online din New York cu Elly Berkovits Gross şi prezentarea activităţilor din cadrul înfrăţirii dintre Şimleu Silvaniei şi Petach Tikva, din Israel.

About Author

15 Comments

 1. A

  Iară se cacă “oficialitățile” pe ei de atâta patriotism!

  • Dorin

   Cred ca este inteleasa gresit, notiunea de “personalitati de PRIM rang” !!!

 2. Stă ascuns

  Pentru prima dată după 1948, proclamarea RPR, un șef de stat român nu participă la festivități, nu se prinde în Hora Unirii. Neamțului i-au ajuns huiduielile de anul trecu de la Iași!

 3. Neluțu

  Oficialitățile sa meargă până la Michelin in spate să vadă ce oraș minunat avem, la fel și dumneavoastră domnii ziaristi

 4. cetatean

  Bine ca nu-l vad pe Militianul analfabet, senatorul necuvantator, tinut pe bani publici atatia ani in Parlamentul Romaniei.

 5. Vlad

  Se întorc in morminte cei care au făcut mică unire când văd acum cine conduce aceasta tara și ce a ajuns biata de ea!!! Mai bine mergeau la băute sau vindeau acesta tara atunci!!!

 6. Sile

  Iar o țineți cu holocaustul, la care România nu a avut nici un “merit”, doar acela de a despăgubi, la greu, pentru acțiunile întreprinse de Ungaria. Dar istoricii români tac, precum porcul în păpușoi.

 7. ioan delu

  Zukerman trebuia luat cu pietre, dupa ce a facut atata proaganda electorala ciumei cacanii.De departe cel mai sinistru ambasador american acreditat vreodata in Romania.

 8. Vlad

  Subscriu ioan delu!!!👍 un nemernic!!!

 9. Mihut

  Acest Zukerman cu toate ca are origini românești a fost un spion!!! Un excroc de talie internațională!!!

 10. Mircea

  D-le Olaru, unirea celor doua principate s-a facut in anul 1859 si nu in 1959,dar…ma rog.

 11. Dupa cum apare in text

  se pare ca ministrul de interne a incurcat anul Unirii Principatelor (fragmentul apare ca un citat).

 12. Mihut

  Și dacă o făceau in 1959 tot o p….era!!!

 13. George

  E una din Greșelile majore ale înaintașilor, alături de unirea din 1918!!! Nu merităm sa fim ca tara! De altfel oricum nu ne prea ne bagă nimeni in seamă! Așa că…

 14. Inspector

  Cei de atunci merita sa fie pomeniti si respectati pentru ce au facut ! Cei de acum merita huiduiti, alungati, criticati etc NU sunt in stare sa faca nimic bun pentru popor ! concluzia este ca sunt nepregatiti si foarte aroganti. Uni au facut unirea si cei de acuma o imparte si o vinde pe bucati ! Din cauza inteligentei lor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *