Persoanele nedeplasabile și aparținătorii acestora vor fi imunizați împotriva virusului covid-19 prin intermediul echipelor mobile, conform declarațiilor făcute de coordonatorul campaniei de vaccinate anti-Covid din România, Valeriu Ghoerghiță.

Așadar, aparținătorii sau asistenții acestor persoane imobilizate vor fi vaccinați odată cu bolnavii aflați în grijă, pentru evitarea riscului de irosire a dozelor.

Timpul de vaccinare s-ar putea să fie mai mare, deoarece nu sunt disponibile caravane mobile în fiecare zi. Conform estimărilor medicului Valeriu Gheorghiță, există aproximativ 500 persoane la nivelul fiecărui județ care s-ar afla în această situație.Totodată, medicii de familie care au în îngrijire persoane imobilizate sau nedeplasabile vor colabora activ cu structurile de asistență socială, vor întocmi liste, iar acestea vor fi transmise cu celeritate nucleului de coordonare a campaniei de vaccinare de la nivelul fiecărui Centru Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției.

„Vreau să asigur – oricine cine este în această situație dificilă de a nu se putea deplasa la un centru de vaccinare, cu siguranță va fi vaccinată însă, într-adevăr, timpul de așteptare poate să fie mai mare, având în vedere că nu avem la îndemână în fiecare zi echipe mobile care să asigure vaccinarea la domiciliu. Cu siguranță, ele reprezintă o prioritate, sunt persoane vulnerabile și sunt în atenția noastră. Fiecare direcție de sănătate publică centralizează lista acestor persoane și adresele lor cu sprijinul medicilor de familie și cu sprijinul personalului din direcțiile de asistență socială din cadrul consiliilor locale. S-au constituit în marea lor parte aceste liste și încet, încet urmează să fie trimise echipele mobile pentru a vaccina la domiciliu atât persoana în caz, cât și aparținătorii, tocmai pentru că vorbim de flacoane de vaccinuri multi-doză și nu trebuie să irosim nicio doză de vaccin” , spune Valeriu Gheorghiță.

Începând cu 21 ianuarie, în cadrul etapei a II-a a Strategiei de vaccinare împotriva covid-19, s-au vaccinat prin intermediul echipelor mobile, la domiciliu, circa 1000 de persoane. Este un procedeu dificil din punct de vedere logistic, îngreunat de numărul mare de cămine de bătrâni și centre medico-sociale și rezidențiale. La nivelul întregii țări, este vorba de aproximativ 1.883 de locații de acest fel.