Partea a doua a programului Rabla, care va incepe de la 1 iunie, va cuprinde autoutilitare usoare si un numar nelimitat de autoturime pentru persoanele fizice, a declarat, sambata, la Constanta, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.
Prezent la Mamaia, unde a participat la o adunare a motocilistilor din toata tara, ministrul Mediului a sustinut o conferinta de presa chiar pe plaja din statiune, pentru a prezenta urmatoarea etapa a programului „Rabla”, care va incepe la 1 iunie si va aduce doua modificari importante. Astfel, in program vor fi introduse si autoutilitarele usoare, de pana la 3,5 tone, si, respectiv, numarul de masini care pot fi achizitionatede o persoana nu mai este limitat la una singura, ci pot fi achizitionate oricate se doreste, numai sa se inscrie in datele programului. „Aceste doua modificari se vor intampla dupa ce miercurea viitoare voi introduce in sedinta de Guvern o Ordonanta de Urgenta care sa-mi permita sa le fac si banuiesc ca undeva, dupa data de 10-15 iunie, a doua etapa intra in functiune cu programul cu numar nelimitatsi cu autoutilitare usoare. Tinta noastra este sa scoatem anul acesta 60.000 de rable de pe piata, indiferent cu ce marci sunt inlocuite, indiferent ce proprietari le vor avea si le vor utiliza pe cele noi”, a declarat Nicolae Nemirschi.
Despre prima parte a programului „Rabla”, care s-a incheiat in 29 mai, ministrul Mediului a spus ca si-a atins scopul si practic a fost un ajutor pentru industria auto, care, in primele patru luni a avut o scadere a vanzarilor pana in jur de 50 la suta, per total. „Pana la aceasta data s-au vandut 11.500 de autoturisme noi, din cele 20.000 alocate. Dar asta inseamna 20 la suta din totalul de automobile noi vandute pe piata romaneasca, comparativ cu anul trecut, cand, din totalul automobilelor noi, la sfarsitul anului, programul Rabla a insemnat numai 18 la suta”, a adaugat Nemirschi.
Ministrul Mediului a mai declarat ca si persoanele juridice ar putea intra in programul „Rabla”, dar de la 1 septembrie. „Aici lucrurile se duc un pic spre legislatia europeana si, avand discutii cu Consiliul Concurentei, aici trebuie aplicata asa numita schema de ajutor de minimis, adica de ajutor de stat, dar lucrul acesta se face in niste etape. Insa el va fi fezabil si va fi aplicat in a treia etapa. Adica de la 1 septembrie vor beneficia de autoturisme si autoutilitare si persoanele juridice, in aceleasi conditii”, a declarat Nemirschi. El a precizat ca la persoanele juridice schema va fi aplicata pentru trei ani, aceasta insemnand ca va fi valabila pana in 2011. „Am alocat pentru acest program 60.000 de unitati in trei ani de zile, ceea ce inseamna un efort financiar de subventie, pentru prima de casare, de circa 54 – 55 de milioane de euro pentru cei trei ani”, a afirmat ministrul Mediului.
Nicolae Nemirschi a mentionat ca exista si o varianta de achizitie prin leasing al autoturismelor si autoutilitarelor incluse in programul „Rabla”, „dar se pare ca aici mai sunt niste runde destul de grele cu Consiliul Concurentei”.
O noutate a editiei 2009 este aceea ca in program vor putea intra masinile mai vechi de zece ani dupa ce, pana in acest an, erau casate doar masini de 12 ani vechime sau mai mult contra primei de la stat.